Съдът призна разследването за турските ваксини за важно за обществото

OFFNews 07 октомври 2016 в 22:52 18212 2

Софийският градски съд отсъди на втора инстанция в полза на Валя Ахчиева по делото срещу наложеното ѝ от БНТ дисциплинарно наказание, след като водещата на предаването "Открито" разказа пред OFFNews за отложеното излъчване на разследването за внесените от Турция ваксини. 

На първа инстанция съдът отсъди в полза на Ахчиева, но след това БНТ обжалва решението. 

През декември миналата година БНТ спря излъчването на предаването на Валя Ахчиева "Открито" с втора част от разследване за турските ваксини.

Във втората част на разследването изнасям притеснителни данни за това как точно е станало дарението, в това число и че има извършено престъпление - има фалшификация на документ, а директорът на "Бул Био" Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението, разказа тогава пред OFFNews Валя Ахчиева.

Разследването трябваше да бъде излъчено на 17 декември 2015 г. То беше пуснато близо месец по-късно, едва след като разследването на Валя Ахчиева изтече в интернет.

В решението си СГС посочва, че разследването за ваксините е важно за обществото и за здравето на децата в България. Решението е и в полза на свободата на словото. 

"Съгласно член 10 от ЕКЗПЧОС, т.1 всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти и независимо от границите.

Свободата на изразяването на мнение представлява една от основите на демократичното общество и е едно от съществените условия за неговото развитие, както и за реализацията на всеки отделен индивид. Свободата на изразяването на мнение се прилага не само по отношение на „информация“ или „идеи“, които възприема благосклонно или които се разглеждат като безвредни или са обект на безразличие, но също и по отношение на тези, които обиждат, шокират или смущават", става ясно от решението на съда.

Принципът за свобода на словото се изразява в това, че "всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено, или устно – чрез звук, изображение или по друг начин. Принципът, установен в конституционната норма, е намерил законова регламентация в Закона за радио и телевизия, според който всяко мнение може да бъде изразяване свободно в радио-телевизионни предавания". А Ахчиева е изразила точно такова мнение по повод направено разследване, става ясно още от мотивите на СГС.

"В случая се касае до защита на обществен интерес и по-конкретно здравето на децата на България", категоричен е съдът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови