СЕМ против водещи на предавания да бъдат и кандидат-депутати

OFFNews 24 февруари 2017 в 15:01 3986 2

Волен Сидеров в едно от многото си включвания по Алфа тв

Водещи на предавания, които и едновременно с това са кандидат-депутати нарушават принципът на равнопоставеността. Това се казва в декларация на Съвета на електронните медии, публикувана в сайта на СЕМ днес.

Публикуваме декларацията без редакторска намеса:

В медийната кампания за избори за народни представители Съветът за електронни медии (СЕМ) наблюдава, че водещи на предавания са едновременно и кандидати за народни представители. Този факт поставя под съмнение възможността аудиторията да разграничи политическата дейност от журналистическата работа. Потенциалното смесване на тези роли (политик и журналист) нарушава принципа на равнопоставеност между участниците.

Съветът, като отчита факта, че Законът за радиото и телевизията и Изборният кодекс не ограничават участието на кандидатите за народни представители в актуални и развлекателни предавания, филми и сериали, се обръща към електронните медии да различават тези прояви като възможност за предизборна агитация.

На всички кандидати следва да се гарантират равни условия по време на кампанията, каквато е устойчивата европейска практика и стандарти в политическото съревнование между участниците в изборите.

OFFNews припомня, че в партийните телевизии на Атака (Алфа ТВ) и НФСБ (СКАТ) кандидат-депутати, а в редовен политически сезон и настоящи такива, редовно се изявяват от телевизионния екран.

Режисьорът Евгений Михайлов, който ще бъде част от листите ДОСТ, също имаше тв предаване, но вчера в ефира на BiT бе съобщено, че излъчването на "Минало несвършено" спира за неопределено време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови