СЕМ пак не гласува оставката на Лозанов

OFFNews 08 март 2016 в 11:54 3505 3

Снимка БГНЕС

За втори път Съветът за електронни медии (СЕМ) не разгледа оставката на председателя Георги Лозанов, съобщава Фокус. Причината е, че не са се събрали достатъчно на брой членове на съвета. Самият Лозанов е в отпуск.

"В момента, в който се гласува оставката на сегашния председател, ще се избере временен", казва Иво Атанасов, член на регулатора. "Мандатът на Георги Лозанов като постоянен председател изтича на 8 април", допълва той.

Нов опит за разглеждане на оставката на Лозанов ще бъде направен на следващото заседание на СЕМ, което трябва да се проведе другата седмица.

Лозанов си подаде оставката на 25 февруари, а причина за това беше нежеланието му да участва в гласуването на регистрацията на телевизия "Пик".

"Заедно с това обаче не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медия, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак", написа написа в своето изявление тогава Лозанов. 

Във връзка със създалия се обществен интерес към работата на регулатора, членовете на Съвета за електронни медии заявяваме, че в изпълнение на своите задължения се ръководим единствено и само от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), се казва в съобщение, разпространено от регулатора.

В текста пише още:

Убедени сме, че устойчивостта на демократичния процес в страната се обуславя от върховенството на закона, прилаган в и от институциите извън личните пристрастия. Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание. В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от ЗРТ. Процедурата за освобождаване на председател и член на СЕМ, която стриктно ще спазим, е описана в Закона за радиото и телевизията.

Работата на Съвета за електронни медии няма да бъде възпрепятствана. Стоим на принципите на правовата държава, залегнали в Конституцията на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!