Прокуратурата погна Кеворк Кеворкян за расистки изказвания

OFFNews 11 юли 2016 в 10:17 19987 85

Прокуратурата погна Кеворк Кеворкян за расистки изказвания

Снимка БГНЕС, архив

Софийската апелативна прокуратура (САП) разпореди проверка за подбуждане към омраза и расистки изказвания от журналиста Кеворк Кеворкян. С постановление прокуратурата е разпоредила проверка по сигнал на журналистите Кремена Будинова и Спас Спасов, съобщават от Българския хелзингски комитет (БХК), който ги представлява. С прокурорското постановление са отменени постановления на Софийската районна и на Софийската градска прокуратура (СРП, СГП), с които се отказва образуването на досъдебно производство за антиромска реч на Кеворкян.

Основание за жалбата на Будинова и Спасов са публикации и авторски телевизионни предавания на Кеворкян. От тях три са статиите „Боклуци“, „Левски, Йото и циганите“ и „Циганското нахалство“ във вестниците "Стандарт" и "Уикенд". Другият случай е от предаването „Всяка неделя“ по „Нова телевизия“, излъчено на 28 октомври 2012 г.

Първата статия е написана по повод разпространена в социалните медии снимка на трима непълнолетни роми в провокативни пози с портрети на български исторически личности. Кеворкян ги нарича „цигански животни“, пише за обявена от „тях“ срещу „нас“ „война“ и „гнусна касапница“. В статията ромите са представени като заплаха за „българското“, която трябва да бъде наказвана от властите. Той нарича равните права на ромите „далавера“, която застрашавала правата на българите и твърди, че има заговор на ромите срещу българите. Според Кеворкян младежите от снимката били добре облечени, защото българите се грижели за тях в собствен ущърб. Според жалбоподателите журналистът "стигматизира ромите като сексуални насилници, твърдяната липса на репресия, срещу които, била „овчедушие“.

Кеворкян представя ромите като подчовеци и в следващите си статии и предаванията, се твърди още в жалбата.

По сигнала първоначално районната и градската прокуратура в София отказаха да образуват досъдебно производство срещу Кеворкян, защото според тях той не целял да подбужда към дискриминация, а изразил „гражданска и журналистическа позиция“, както и защото нямало данни за лица, които да са предприели действия на насилие, омраза или дискриминация срещу роми заради публикациите му.

Апелативният прокурор Людмил Коюмджиев обаче е на друго мнение. Според него в жалбата има данни за престъпление - проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин.

Прокурорът отчита общественото положение на Кеворкян като известен журналист, както и че речта му е разпространена до широк кръг лица чрез средствата за масова информация. Коюмджиев определя изявленията на Кеворкян като „враждебно изказване“ спрямо ромите, провокирало и насърчило отрицателни обществени нагласи, видно от коментарите под статиите. Съгласно постановлението свободата на изразяване на журналиста е неотносима, „тъй като с поведението му са засегнати и нарушени други права, а именно правото на защита срещу дискриминация като приоритетно право“. Прокурор Коюмджиев отчита и константната практика на Европейския съд по правата на човека, съгласно която речта на омразата не може да се ползва от защита по Член 10 от Европейската конвенция за правата на човека. Според САП речта на Кеворкян не е информативна и не прави обществено достояние конкретна обществено укорима постъпка на конкретни лица, а провокира вражда или омраза към ромския етнос, уточняват от БХК.

На второ място, прокурор Коюмджев посочва, че извършената предварителна проверка по случая е непълна. Освен това с постановлението на Софийска градска прокуратура са допуснати и други процесуални нарушения, тъй като вместо да обедини общо трите преписки по случая (и други лица са подали жалби срещу Кеворкян), прокуратурата е използвала отказа си по две от тях, за да обоснове отказ по третата: „Неправилно, заобикаляйки закона, е приет факта, че по отношение на същия случай има вече постановен отказ да се образува наказателно производство, което обстоятелство е послужило и за отказ да се образува наказателно производство по [преписката по жалбата на Будинова и Спасов]“, пише в постановлението на САП.

Материалите по преписките са върнати на Софийската районна прокуратура за: да се съберат по официалния ред публикациите на журналиста; да бъде изискана информация на какво – договорно или друго – основание материалите са публикувани от съответните медии; да се снемат обяснения от всички лица, подали сигнали за тези публикации; да се обединят всички преписки и да се изпълнят допълнителните предписани проверовъчни действия.

„Постановлението на прокурор Коюмджиев е един от малкото адекватни актове на прокуратурата по случаи на расистка реч на омразата. Като цяло прокуратурата си затваря очите пред такива деяния, особено когато жертвите им са роми и особено когато дейците са добре поставени. Надяваме се, прокурорът да продължи така работата си в системата, която се отличава повече с институционален расизъм, отколкото с интелектуална честност по отношение на престъпленията от омраза“, заяви адв. Маргарита Илиева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

85

Shoshon

16.08 2016 в 14:34

ГЕРБ са реваншисти. Ще се опитат да го ступалкат набързо.
Ужас! Това си е геноцид към инакомислещите.

11509

84

kilgore trout

14.07 2016 в 07:02

@76

Ясно ти е на тебе като "Халоген във магла"

11509

83

kilgore trout

14.07 2016 в 06:51

За протокола, чурката ми още е цяла. Макетното ножче още седи неизползвано.

11509

82

kilgore trout

14.07 2016 в 04:06

@79

И като всички раси са расисти ти това като оправдание за собствения си расизъм ли го прилагаш? Ако е така и наистина търсиш оправдание, значи сам съзнаваш че това, което се опитваш да оправдаеш е грешно.

И темата за расизма изобщо не се изчерпва само с чувството за превъзходство.

И отново заявявам: нито съм циганин, нито съм гей, нито от турски произход, нямам личен интерес да защитавам определена теза, нямам абсолютно нищо общо с БХК (даже немога да се науча да им пиша абревиатурата правилно).

Просто като видя глупаци, и пия няколко ракии и немога да не им го кажа колко са тъпи.

11509

81

kilgore trout

14.07 2016 в 04:00


@78

До толкова до колкото дейността на една организация е в рамките на закона не виждам драма. Ако смяташ че законът се използва като оръжие срещу българските интереси това е много дълга тема. Има много чужди интереси, които биват прокарвани и от едната и от другата страна, но за това има избори в които всеки гражданин да заяви своите интереси (поне на теория).

Но това кой и кого защитават си е тяхна работа - в крайна сметка съдиите решават и в този момент не ти е виновен БХК или Сорос. Ако смяташ, че законът е сгрешен - давай, насочи енергията си там. Ако искаш да защитаваш някой друг никой не те спира.

А ако беше чел нещо повече от номерата на страниците на книгите които си мислиш че си чел, щеше да знаеш:
- Кой има интерес да насажда в обществото идеите като "враг на народа" и "антобългари" и като цяло концепцията за "външен враг".
- Щеше да знаеш на какво се дължи криворазбраният ти патриотизъм и непризнатия ти расизъм.
- Щеше да си малко по-openminded и толерантен

11509

80

kilgore trout

14.07 2016 в 03:56

@77

Не става въпрос за цигански права, а за човешки права. А парите за образоване и ромско включване ги търси усвоени при тия за които гласуваш, и които предпочитат такива като теб да насочат гнева си към едно малцинство вместо да преместят вниманието си към истинските проблеми, защото тогава няма да има втори мандат. Правят ви на маймуни.

21668

79

Руслан

13.07 2016 в 00:05

'Прокуратурата погна' Смешки.
Умре тя тая прокуратура де по социалистическо на чиляк му изтръпваха крайниците при заплахата - ще те дам на прокурор.
Сега само израза буди тъжни усмивки та Кево няма никакви основани за тревоги.
Може и да не е жив докато прокуратурата завърши разледването.. недай Боже.

12615

77

Francisco Scaramanga

12.07 2016 в 14:52

@kilgore, рядък дебил, наглостта и глупостта ти са прекалени и прекалено оплетени.

"Още веднъж - няма значение кой спонсорира БХК - и честно казано нямам никва идея."

А идва ли ти на патешкия акъл, че този който спонсорира бхк гони интереси, а те какви са, а възможно ли е да са срещу националния интерес, а кой те излъга, че си чел неща, които ние не сме, а мама ти д**а...
Пълна шутка си...

12670

76

nunka

12.07 2016 в 10:20

"@58 Още веднъж - няма значение кой спонсорира БХК - и честно казано нямам никва идея.

Законът закон ли е?
Нарушен ли е?

Какво повече те интересува."

Ами интересува ме.Защото БКХ мълчат като насрани,когато циганския етнос малтретира,граби,убива гражданите на тази държава по градовете и селата,но иначе го раздава каква беше точно организация??Ами като сте такива радетели за "цигански" права,влезте в гетата и почнете да ги образовате,защото докато са неграмотни и прости,работа няма как да си намерят по-добра от чистене на улиците..Но вие от БКХ сте си псевдоогранизацийка,няма нищо българско в този измислен комитет,а и в Хелзинки не са и чували за вас.Смешници.