Повече от 50% от сайтовете за новини у нас са анонимни

Информационна хигиена нулева

OFFNews 13 декември 2016 в 11:09 5248 0

Над 50% от сайтовете, предлагащи новини, са анонимни и без ясна собственост. Това показва статистиката от блога на Красимир Гаджоков, който се е наел със задачата да провери над 300 български новинарски сайта. 

С точност 54% или 176 от общо 324 от проверените българските интернет сайтове за новини са анонимни, твърди проучването на блогъра.

Проектът "Медийно око" разглежда над 300 сайта за новини, като статистиката обхваща това дали зад сайта стои организация, главен редактор, отговорни лица и каква е популярността му според ранкинг системата alexa.com.

Най-популярната интернет-медия за обществени новини в България е анонимният сайт bradva.bg (8-мо място по популярност от всички сайтове в България според Alexa).

Връх в броя създадени онлайн-медии е 2013-а година с цели 38 нови, следвана от 2015 – с 31, и 2010 с – 30. Като цяло се забелязва, че в години на избори се създават повече интернет-медии, пише Гаджоков.

"За да стигнем отвъд външната анонимност, проектът включва проследяване собствеността и на „домейна“ (интернет-името на сайта). От него е възможно да се стигне до собственика на една иначе анонимна „медия“. В много случаи, обаче, информацията там е на техническия изпълнител на сайта, а не на реалния му собственик."

Гаджоков е създал и приставка за Google Chrome, която ви предупреждава при опит да влезе в анонимна страница за новини. Приложението може да изтеглите оттук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!