На първите страници: "Нов президент, нови избори"

OFFNews 14 ноември 2016 в 11:03 4949 0

На първите страници:

Съвсем очаквано, първите страници на повечето ежедневници в понеделник отразяват изхода от президентските избори в неделя. 

Заглавието от първата страница на в. "24 часа" е: "Нов президент, нови избори". Изданието акцентира, че първата дама на новия президент Десислава Генчева е връстница на съпругата на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп - Мелания. Вестникът акцентира на заявеното от премиера Бойко Борисов намерение да подаде оставка и искането за свикване на Велико народно събрание. 

Челното заглавие на "Труд" е "Генералът разби партийния секретар". Изданието отбелязва, че първите данни от екзитполовете показват, че номинираният от инициативен комитет и подкрепен от БСП бивш началник на Военновъздушните сили изпреварва издигнатата от ГЕРБ Цецка Цачева с 58 на 35%. 

"Борисов спази обещанието си и подаде оставка. Радев е петият президент", пише на първата страница на в. "Телеграф". Вестникът акцентира на думите на премиера, който заяви, че няма да участва в нов кабинет. Изданието цитира и друга част от изказването на Борисов, според който "Кръгът "Агнешки главички" отново драпа за власт". Челната страница на "Монитор" е идентична, като акцентът е, че ГЕРБ и БСП ще върнат мандата за съставяне на правителство, който ще им бъде връчен от президента.

От първата страница в. "Стандарт" се заиграва с битността на Радев преди да влезе в политиката: "Радев президент, държавата - на автопилот". Според изданието "Съкрушителната победа" на генерала е свалила ГЕРБ от власт. 

"Пълна смяна на властта" пък е акцентът от първа страница на "Капитал Daily". Вестникът коментира, че най-вероятният изход са предсрочни избори напролет, тъй като ГЕРБ и БСП отхвърлиха възможността да съставят кабинет в рамките на този парламент. Ако се стигне дотам, очертава се и спор кой може да насрочи датата на предсрочните парламентарни избори и кога трябва да са те.

Според в. "Сега" "Един генерал идва в президентството, друг генерал си отива от кабинета". Заглавието е илюстрирано със снимка от срещата Борисов-Радев, когато шефът на ВВС подаде оставка за първи път заради несъгласие с политиката, водена от министъра на отбраната Николай Ненчев. Според вестника съкрушителната победа на Румен Радев е разместила политическите пластове.

Партийният в. "Дума" излиза с голяма снимка на Румен Радев, под която е изписано: "Президентът!" с подзаглавие: "Достойно да служиш на България, поръча на сина си Георги Радев". Според изданието оставката на премиера Бойко Борисов не е оценка, а "присъда". Вестникът акцентира на това, че близо 2 млн. души са избрали Радев да бъде новият държавен глава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови