Калфин обвини "Музикаутор" в рекет на данъкоплатците

OFFNews 05 януари 2017 в 09:37 5916 2

От "Музикаутор" разчитат, че държавата няма да позволи БНР да фалира. Това граничи с рекет към данъкоплатците, коментира зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин по повод забраната Националното радио да излъчва съвременна музика. 

На страницата си във фейсбук Калфин коментира:

От няколко дни БНР излъчва само музика, създадена преди повече от 70 години. Моя позната от радиото ми каза, че много хора питали дали няма траур. Причината е, че Музикаутор - дружеството, което събира такси за излъчване, за да плаща на автори на музика, иска четирикратно увеличение на таксата от БНР. Аз винаги съм защитавал правото на авторите да получават компенсация за труда си и то без да са ограничава развитието на технологиите. Обаче днес, когато не е особено трудно да си намериш в интернет безплатно музиката, която търсиш, решението не е да се задушават радиостанциите. Още по-малко общественото радио,което всички ние имаме интерес да бъде интересно и слушано. Всяко частно радио би фалирало, ако таксата му се завиши с 1.5 милиона лева. От Музикаутор разчитат, че държавата няма да позволи това да се случи с БНР.

Това вече граничи с рекет към данъкоплатците. Решенето? Таксите, плащани от обществените медии да се обсъдят публично. Ако има увеличения, те да не са сравними с рекетьорските методи. Но и Музикаутор да убеди всички, че обществените медии не компенсират несъбраните суми от частни медии и организатори на концерти. Нали не искаме редовните платци да плащат загубите от нередовните? Това важи колкото за електроразпределителните дружества, толкова и за тези, които излъчват музика. В противен случай аз лично съм готов да участвам в кампания за защита на обществените медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9002

2

Kagiki

10.01 2017 в 18:04

Тъй като всички говорят как БНР има непроменен бюджет, то любопитно остава по какъв начин е заделило половин милион лв. за охрана, както и защо прави разходи за закупуване на автомобил (някакви си 70 хилки!). А може и да са повече от един, знаем ли вече.... за едно има, а за друго няма! Май истината е, че държавните институции харчат парите ни, за да захранват други държавни институции.... това си е точене на пари!

12162

1

Питанка

05.01 2017 в 12:41

"Музикаутор подчертават, че организацията им за колективно управление на права събира от ползвателите на музика възнаграждения и ги разпределя към авторите от цял свят, без да генерира печалба."
Би следвало Музикаутор да публикува официално колко и какви пари от различните медии са събрали за последните години и как са разпредеяли. И Калфин може да го изиска вместо да пуликува само позиция във фейса.
Само тогава може да се заеме реално позиция много или малко е увеличението.