Германският посланик алармира за автоцензура и много купени публикации

Мая Младенова 16 януари 2013 в 16:22 2195 4

Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de
Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер. Снимка: sofia.diplo.de

 

 В структурно отношение се забелязват много сериозни дефицити в българския медиен ландшафт. На преден план стои въпросът за прозрачността и концентрацията на структурите на собственост на медиите в страната, както и индикациите за автоцензура на журналисти и много купени публикации.

Това коментира посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер в интервю за БГНЕС.

По думите му не съществува една-единствена мярка, която да разреши тази ситуация. "В повечето държави с независима, многопластова преса има комбинация от законова регулация и саморегулация на медиите", посочи той, като даде пример включително родината си.

"Германските политически фондации в София работят от доста време съвместно със своите български партньори и се опитват да предложат примери за деликатна законова регулация", добави още посланикът.

Дипломатът припомня и класацията на организацията "Репортери без граници", която за пореден път понижи позицията на България за състоянието на свободата на словото. "Малко преди присъединяването на България към ЕС тя беше поставена на 35-то място, сега страната е на 80-то място в тази класация. Европейската комисия също се обърна чрез писмо на еврокомисар Нели Крус към българското правителство по този въпрос. Някои мои колеги, посланички и посланици, също взеха отношение. Следователно очевидно не става дума само за мнението на германския посланик", добави Матиас Хьопфнер.

Колкото до нашумелия случай с негово интервю във вестник "Монитор", дипломатът коментира: "По конкретния случай за мен въпросът е приключен. И двете страни изразиха позициите си. За моите 3,5 години като посланик в София това е единичен случай, на който не бих искал да отдавам прекалено голямо значение."

 На въпрос как би коментирал споделяната от някои наблюдатели позиция, че свободата на медиите у нас е приключила с оттеглянето на германския вестникарски концерн ВАЦ от управлението на вестниците "Труд" и "24 часа", Матиас Хьопфнер отговори: "Докато медийната група ВАЦ беше тук, не всичко беше идеално. Но след оттеглянето й при независимото сравнение на страните във вече споменатия индекс за свобода на печата на "Репортери без граници" България още малко е слязла надолу в класацията – от 70-то на 80-то място. Аз мисля, че ВАЦ допринесе за многообразието на българския медиен пейзаж и икономическите интереси на германския инвеститор се ограничаваха единствено и само върху медийния бизнес." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови