Ефирът трепери: Божидар Димитров в студиото на Миленко

Историкът поканил "известния скопски вандал" да изкупи вината си у нас

OFFNews 03 февруари 2017 в 13:17 20173 7

Миленко

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров ще участва в телевизионната дискусия с скандалния македонски тв водещ Миленко Неделковски.

Димитров съобщи, че е поканен на двучасова дискусия на тема Първата балканска война в предаването на "известния скопски вандал" на 10 или 17 март. 

Неделковски нашумя у нас след като разби с чук паметника на загиналите български войници на Каймакчалан. В предаването си често говори по адрес на българите използвайки езика на омразата. Заради поругаването на паметника през декември м.г. Външно министерство наложи забрана за влизане в България на водещия.

В планираната тв дискусия, която обещава да е твърде интересна, ще участва и акад. Георги Марков, съобщи още проф. Димитров. От сръбска страна представители ще са проф. Миле Биелаец, директор на Института за нова история, и историкът Александър Ракович, а от македонска - директорът на Военния музей проф. д-р Александър Стойчев.

Сръбските историци, като представители на една европейска наука, вероятно ще поддържат професионален академичен тон (...). Александър Стойчев също е сравнително обективен скопски историк", пояснява Божидар Димитров и казва, че не очаква "кой знае какъв зловещ скандал, освен нормалните научни противоречия по един или друг спорен въпрос".

"Боцманският език”, който като созополски моряк Божидар Димитров отлично владее, едва ли ще бъде пуснат в действие, пише още в писмо от НИМ до медиите.

От него става ясно още, че Димитров е поканил Миленко в България, за да разгледа изложбата за съкровищата на Охридската архиепископия (1018-1767) в НИМ, както и готовия паметник на полк. Константин Каварналиев и пет „македонски” войници, за поставянето на които е потърсил съдействие от Миленко. Неделковски приел с удоволствие, особено след като Божидар Димитров му обещал, че пред НИМ няма да го чакат войници от 68-ма бригада „Специални сили”, с които той щял да се разбере. Ако Миленко помогне за паметника на Каварналиев, трябва да се смята, че той е поправил грешката си с разбиването на плочата ни на връх Каймакчалан, добавя директорът на НИМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

7

XR4

04.02 2017 в 10:06

"...особено след като Божидар Димитров му обещал, че пред НИМ няма да го чакат войници от 68-ма бригада „Специални сили”..."

:)))))

7506

5

Ще бъде истински кеч между двама тепегъози! :-)

Чудя се само сърбите какво дирят там? Ами да поканят и гърци и турци, и ще стане още по-забавно.

29216

4

Лопе де Вега

03.02 2017 в 14:57

Ебаси боя ще бъде. Двамата глигани един срещу друг! Дано мине без убийства.

Поздрав!

12002

3

maistro

03.02 2017 в 14:56

Двамата са един дол дренки. Продукти се на една и съща "идеология". Ако всеки от тях беше поставен на мястото на другия, щеше да реигира по идентичен начин. Лошото е, че БД насътвори несравнимо, несравнимо повече злодеяния. Предостатъчно е, че съсипа множество безценни недвижими културни паметници от пъвпостепено значене за историята ни. Но това е само една от престъпните страни му страни. А другият е просто едно нищожество.

42249

2

Denis Rizanov

03.02 2017 в 13:56

Когато става въпрос за българската история, не трябва да се допуска и намек за "веселба".

15614

1

OTBPAT

03.02 2017 в 13:33

Полуидиот срещу пълен? Или обратното... има потенциал за веселба де :)))