Бойко Борисов и ГЕРБ най-често отразявани от медиите

OFFNews 04 февруари 2015 в 12:40 4998 4

Премиерът Бойко Борисов е най-често споменаваната личност в медиите през 2014 г.

Това сочи годишният доклад за 2014 г. на лабораторията за медиен мониторинг към фондация "Медийна демокрация", подготвен в партньорство с Медийната програма Югоизточна Европа на фондация “Конрад Аденауер”.

Наблюдавани са 8 медии: вестниците "Труд", "Телеграф", "Сега" и "Преса", както и телевизиите БНТ, bTV, Нова и TV7.

Журналистическите материали за периода януари - декември 2014 г. (21 315) са сравнени с публикациите и репортажите от юли - декември 2013-та (12 025). Така са обхванати три правителства: на БСП и ДПС с премиер Пламен Орешарски, служебният кабинет с премиер проф. Георги Близнашки и настоящият, на ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ, с премиер Бойко Борисов.

Политици

През 2014 г. лидерът на ГЕРБ Борисов е споменат 3908 пъти. Втори - с 2176 споменавания - е президентът Росен Плевнелиев. Приблизително с еднакъв брой споменавания тогава са Сергей Станишев (1756) и Пламен Орешарски (1701). Петицата се допълва от лидера на ДПС Лютви Местан с 1311 споменавания.

Петимата най-рядко споменавани политици през същата година са вицепремиерът и социален министър от АБВ Ивайло Калфин (493), бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев (496), икономическият министър Драгомир Стойнев (515), собственикът на КТБ Цветан Василев (560) и вицепремиерът Меглена Кунева (598).

Логично на фона на броя публикации, Бойко Борисов е начело и в списъка с 10-те личности с най-голям процент от тв новините за 2014 г., където той заема над 7%. Най-често са го отразявали TV7. Близо 8.5% от новините им са били за Борисов. На второ място е БНТ с над 7.5%.

В Топ 10 за телевизиите през 2014 г. са още Росен Плевнелиев, Пламен Орешарски, Сергей Станишев, Лютви Местан, Николай Бареков, проф. Георги Близнашки, Михаил Миков, Цветан Василев и Делян Пеевски.

При вестниците ситуацията е идентична - Бойко Борисов отново е на първо място, като първенци са "Телеграф" с над 11%, следвани плътно от "Труд" и "Преса". Най-малък брой публикации за Борисов сред наблюдаваните вестници има в "Сега" - около 9 на сто. Вторият най-често споменаван политик в "Труд" е Сергей Станишев, в "Телеграф" - Росен Плевнелиев.

Топ 10 на най-често споменаваните личности в четирите вестника през 2014 г. включва още Пламен Орешарски, Лютви Местан, Николай Бареков (отразяван най-често от "Телеграф"), Михаил Миков, Волен Сидеров и Георги Пъванов.

Картината е доста по-различна през 2013 г., когато медиите, особено телевизиионните емисии са основно с материали за политици. При БНТ общият процент достига стряскащите 44%. На първо място сред отразяваните личности е избраният за премиер през месец май Пламен Орешарски. При БНТ процентът на споменаването му в репортажите достига цели 18, а в Нова тв заковава на 16. В bTV процентът е малко над 13, а в TV7 не достигат 7.

При вестниците ситуацията е малко по-различна от тази в телевизиите. През 2013 г. №1 по публикации в три от изданията остава Борисов, като "рекордьор" е "Преса" - една от всеки 11 публикации са били за Борисов. В "Труд" те са 1 от 10, а в "Сега" - под 9%. В "Телеграф" най-голям е процентът публикации за Росен Плевнелиев, над 9%, а за Бойко Борисов са били малко над 8% от материалите.

"Труд" е отразявал най-често Пламен Орешарски - процентът надхвърля 9.5, докато при останалите три издания той се движи около или под 8. В първата десетка на най-отразяваните личности попадат още Сергей Станишев, Лютви Местан, Николай Бареков, Михаил Миков, Цветан Цветанов, Волен Сидеров и Георги Първанов.

Партии и институции

ГЕРБ е най-често отразяваната партия в медиите през 2014 г., с цели 6651 споменавания, повече от половината от които са свързани с лидера й Бойко Борисов. На второ място е БСП с 5308, на трето са ДПС с 4273. На четвърто място е кабинетът "Орешарски" (3610), следван от парламента (3339) и МВР (2350). Последните в Топ 20 са Патриотичния фронт, БНБ, Прокуратурата, АБВ и КТБ.

При телевизиите ГЕРБ заемат около 8% от новините, с изключение на bTV, където процентът е около 7.

Във вестниците присъствието на партията е по-значително, най-вече в "Преса" и "Труд", където процентът публикации за партията е 13. В "Телеграф" са около 12 на сто, а в "Сега" са най-малко - към 11.5.

Сред 10-те най-отразявани партии и институции и през 2013, и през 2014 са ГЕРБ, БСП, ДПС, кабинетът "Орешарски", парламентът, МВР, Реформаторския блок и президентът.

Институционализация

Институциите и политиците остават във фокуса на вниманието на медиите, е видно от данните за 20-те най-споменавани обекти в изследването.

На първо място са ГЕРБ, следвани от БСП, Бойко Борисов, правителството, ДПС, Росен Плевнелиев, законодателни промени, Реформаторски блок, Сергей Станишев, МВР, управляващи, актуализация на бюджета, ББЦ, Пламен Орешарски, Цветан Цветанов, "Южен поток", АБВ, Николай Бареков, БНБ и служебния кабинет "Близнашки".

Отношение

Интересно е как се променя отношението на различните медии към отделните партии и политици.

По отношение на президента Плевнелиев то е било негативно през 2013 и е станало неутрално или положително през 2014 г. за БНТ, bTV и Нова тв. При вестниците то е останало негативно, но за част от тях то е преминало от крайно негативно към по-умерено към неутрално. Най-крайно негативно е било отношението на "Телеграф" през 2013 г. Към края на 2014-та отношението на изданието към държавния глава е по-скоро умерено негативно. Подобна промяна има и при TV7. В същата посока, но в значително по-малка степен, е промяната на отношението на в. "Преса". Обратна е тенденцията при в. "Труд".

Според данните отношението към Бойко Борисов в материалите е било негативно през 2013 г. за всички наблюдавани медии. При част от тях 2014 година носи промяна и от негативно отношението им се сменя с неутрално. Тези медии са Нова тв, БНТ и bTV. При всички останали острата критика през 2013 г. се сменя с доста по-умерена през 2014-та.

По-скоро положително се отнасят медиите към червения лидер Михаил Миков. Позитивно отношение към него през 2014 г. имат всички медии, с изключение на "Сега". От негативно на неутрално се сменя отношението на Нова тв между  2013 и 2014 г.

Нито една от изброените медии не се отнася ласкаво към Сергей Станишев. И през 2013, и през 2014 г. отношението на всички медии е негативно. Най-близо до неутралната позиция през 2014 г. е БНТ.

За разлика от него, лидерът на ДПС се радва на топъл прием у част от медиите, най-вече при "Телеграф". От негативно на положително се е променило отношението на Нова тв между 2013 и 2014 г. Негативно остава то за вестниците "Сега" и "Труд". БНТ е преминала от неутрално към положително отразяване за лидера на ДПС, а "Преса" - от положително към неутрално.

За разлика от 2013 г., през 2014-та вече няма медия, която да харесва Николай Бареков. От много положително към неутрално или негативно се е променило отношението към него за TV7 и "Телеграф". От неутрално отношението към Бареков е преминало в негативно при БНТ и Нова тв.

Нито една медия не се изказва положително и за лидера на "Атака" Волен Сидеров. Нито през 2013-а, нито през 2014 година отразяването на Сидеров не е положително.

Според изследването отношението към ГЕРБ също е било и остава негативно, като неутралност показва само bTV.

Почти същото е положението и при БСП, с едно изключение. Там отношението на "Телеграф" е преминало от положително към негативно.

Най-положително е отношението към ДПС на "Телеграф". То остава такова и през 2013-а, и през 2014 г., но тенденцията е към преминаване към по-умерено положително отношение.

Според данните всички медии, с изключение на "Сега", са харесвали България без цензура през 2013 г., а повечето продължават я харесват и през 2014-та, но отношението им се променя от положително към по-неутрално.

Негативно е отношението на всички медии към "Атака" и през 2013-а, и през 2014 година. Лидерът на партията Волен Сидеров е и с най-ниския среден годишен медиен рейтинг - минус 9.7.

Отрицателен е и рейтингът на Сергей Станишев - минус 4.2, и на Бойко Борисов - минус 1.6.

Положителен е рейгингът на Лютви Местан - 1.2, както и на Михаил Миков - 1.8.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови