БНТ към Рашидов: Водещият ни сгреши, но не се отнасяйте така с него

ОFFNews 05 юли 2016 в 16:43 14223 5

Вежди Рашидов.

Българската национална телевизия излезе със съобщение по повод правото на отговор на Вежди Рашидов в предаване на телевизията, в което министърът посъветва водещия да не го критикува и какви гости да кани, както и му напомни кой му плаща заплатата.

В отговора си БНТ признава, че Георги Ангелов е нарушил "журналистическия стандарт за плурализъм" и не е реагирал професионално. Въпреки това медията посочва, че не е редно Рашидов да третира журналистите като "зависими държавни служители".

Малко по-рано днес пък Асоциацията на европейските журналисти поиска оставката на Рашидов заради неговите думи.

Цялото писмо на телевизията, без радакция, може да видите по-долу:

„Денят започва с култура” е единственото всекидневно предаване в национален ефир, което води последователна политика в разработването на значими теми и поставяне на проблеми в областта на изкуството и културата. Дебатът за Закона за културното наследство беше проведен в ефира на предаването многократно с представяне на всички гледни точки – на вносителите на Закона за културното наследство, на представители на Института за опазване на културното наследство, Столична община, Форум „Културно наследство”, Комисията по културата и медиите в Народното събрание, експерти и общественици.

Професионалната ангажираност, с която екипът разработи темата, предизвика широк отзвук и показа, че е значима за всеки от нас. Отчитаме, че в дискусията от 30-ти юни 2016г., която предизвика правото на отговор на Министъра на културата, беше нарушен журналистическият стандарт за плурализъм, като личните нападки и квалификации, изказани от събеседник в студиото към страна, която отсъства, бяха оставени без професионална реакция от водещите. Този прецедент обаче, не може да бъде основание журналистите да бъдат третирани като зависими държавни служители. Държавната субсидия, която получава Българската национална телевизия е, за да изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия.

С работата си журналистите от медията са доказали, че се ползват с най-високото институционално доверие в страната. БНТ защитава принципи, които не допускат използването на ефира на обществената медия за разрешаване на лични конфликти. Затова смятаме, че спазването на институционална коректност е в основата на плуралистичното общество, за което и ние трябва да носим своята отговорност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12057

5

Off BG

12.07 2016 в 05:20

Да... БНТ я няма вече.

13709

4

Маргарит

06.07 2016 в 11:34

И вълка сит, и агнето цяло (засега)...

Плазмодийна политика, плазмодийна телевизия, плазмодийно ръководство!

 
X

Подкастът на OFFNews