БНТ: Ще излъчим разследването на Ахчиева, ако мине редакционната проверка

Вероника Шербанова 07 януари 2016 в 18:00 5241 3

Българската национална телевизия сега започва да проверява дали фактите в разследването на Валя Ахчиева за ваксините, дарени на Турция, са истина.

Това се казва в отговор на БНТ на въпроси на OFFNews за спирането на предаването "Открито с Валя Ахчиева". 

От БНТ посочиха, че Ахчиева със закъснение е представила сценария си пред продуцентите в БНТ и след проверка на данните в разследването и становище на юридическия отдел на телевизията, разследването ще бъде излъчено на 14 януари, ако отговаря на журналистическите стандарти. 

От БНТ допълват, че предаването на Валя Ахчиева няма да бъде излъчено през първата седмица след Нова година заради Олимпийския квалификационен турнир по волейбол. 

Ето и целия отговор на БНТ:

Уважаема г-жо Шербанова,

Позволете ми първо да Ви благодаря за интереса към програмната схема на БНТ. Вероятно и за Вашите читатели ще бъде интересно да съобщим, че в първата седмица след Нова година важен акцент в нея ще бъде Олимпийският квалификационен турнир по волейбол. На него е посветено програмното ни време в четвъртък вечерта. В тази връзка, БНТ никога не е заявявала, че изданието на „Открито с Валя Ахчиева” ще се излъчи тъкмо на 7.01.2016.

Колкото до самото издание, можем да Ви информираме, че г-жа Ахчиева, макар и с известно закъснение, вече представи неговия сценарий пред съответните продуценти в БНТ. Предстои нормалната за всяка редакция процедура по проверка на фактите и доказателствата, както и становище на юридическия отдел на Националната телевизия. Ако се окаже, че представеният материал отговаря на журналистическите стандарти, той ще бъде излъчен на 14.01.2016 г.


С уважение,
Пресцентър БНТ

В средата на декември миналата година стана ясно, че предаването „Открито с Валя Ахчиева“, планирано за излъчване в 21 часа на 17 декември, няма да се излъчи. Вместо това БНТ излъчи игрален филм от 20.50 часа и веднага след това „БНТ такси“ с тема съдебната реформа.

От БНТ тогава заявиха пред OFFNews, че предаването на Валя Ахчиева не е било свалено, а датата на излъчване е променена „заради силния обществен интерес и актуалността на темата за съдебната реформа“. „Предаването „Открито с Валя Ахчиева” ще бъде излъчено през м. януари, веднага след края на празничната програма“, подчертаха от БНТ.

В неизлъченото предаване е включена втората част на разследването на Ахчиева за ваксините, които Министерството на здравеопазването дари на Турция - 5 млн. броя ваксини БЦЖ, в замяна на дарените на България 100 000 броя от 5-валентната ваксина "Пентаксим".

Пред OFFNews тогава Валя Ахчиева разказа, че разследването разкрива притеснителни данни, включително фалшификация на документ. Директорът на фирмата производител на ваксината, която се намира под шапката на министерството "Бул Био", Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението.

Ахчиева изрази притеснението си, че с неизлъчването или забавянето на излъчването на материала се излагат на риск служителите от фирмата, тъй като те могат да бъдат притиснати или уплашени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews