Асоциацията на европейските журналисти поиска оставката на Рашидов

OFFNews 05 юли 2016 в 15:14 14571 12

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на културата Вежди Рашидов целува ръка на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди началото на правителствено заседание

Асоциацията на европейските журналисти-България поиска оставката на министъра на културата Вежди Рашидов.

Причината е натискът, оказан публично на журналиста Георги Ангелов.

"Рашидов прекрачи граница, която прави невъзможно оставането му в правителството, пишат от Асоциацията.

В официално право на отговор до БНТ Рашидов си позволи да "напътства" журналист какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му.

"Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране. Смятаме, че случаят е особено тежък, тъй като е направен публично и очевидно без никакво притеснение от обществената реакция – министърът вероятно се чувства недосегаем", пишат от АЕЖ.

Това поведение потвърждава изводите от последното изследване на АЕЖ-България за "културата на натиска" в българските медии, което през 2015г. констатира, че стават все по-устойчиви тенденциите за контрол и ограничаване на плурализма, според което мнозинството (72%) от анкетираните журналисти съобщават, че са били свидетели на натиск, който е бил оказван на техни колеги, се казва още в позицията на Асоциацията. 

БНТ и БНР не са правителствени, а са обществени медии, подчертават от АЕЖ и допълват, че финансирането им, което идва от държавния бюджет, "по никакъв начин не бива да ги обвързва с лоялност към правителството, единственият интерес, на който са длъжни да служат е общественият".

Всъщност, за сведение на министър Рашидов обществото е това, което плаща неговата заплата, както и издръжката на цялото правителство, напомнят от АЕЖ.

"Призоваваме всички колеги да застанат зад журналиста Георги Ангелов и да не позволят този опит за сплашване да бъде успешен. Особено важна в такава ситуация е бързата реакция на ръководството на двете обществени медии (БНТ и БНР), както и на останалите две национални телевизии – БТВ и Нова, които трябва да покажат, че съществува солидарност и принципи, по-висши от пазарната конкуренция.

Обръщаме внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че оставането на г-н Рашидов в кабинета би прехвърлило отговорността за този опит за цензура върху цялото правителство.

В заключение, посочваме, че подобно поведение е недопустимо за който и да е министър или държавен служител, но фактът, че идва от точно от министъра на културата прави ситуацията още по-абсурдна", се казва още в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

12

кикимора

06.07 2016 в 09:29

Ами.. толкова могат.
И управляващи, и журналисти.

20696

11

Новак

05.07 2016 в 23:33

След като Боко плаща пенсиите и строи магистралите, защо Веждито да не ни учи децата? През 89-та БКП-тата така ни агитираха - "Какво сте тръгнали да протестирате против Партията - тя ви изучи, тя ви направи хора." Някои инстинкти явно не се губят. ГЕРБ е преродилата се БКП, а електората май това си иска. Сега в стила на онова време, провинилият се другар ще понесе дружеска критика и в най-лошия случай ще бъде назначен на друга отговорна работа. Тъй като Веждито не става за друго министерство, ще се размине само с критика. А "безотговорните елементи, дръзнали да критикуват нашия верен другар и да очернят нашия справедлив строй" биваха публично порицавани както сега журналистите ще бъдат обвинени, че рушат стабилността на държавата, която Той едвам крепи с двете си ръце.

10952

6

Мойри

05.07 2016 в 18:31

България е буренясала, а ГЕРБ налагат и копнеят за стабилност.

18551

5

Нострадамус

05.07 2016 в 17:14

Събудихте ли се вече??? От незапомнени времена методите на групировката ГЕРБ към медиите са : заплахи, подкуп и рекет за всички "непослушни" медии, които не отразяват правилно действията на властта и не манипулират общественото мнение в нейна полза, а тези послушници, като 24 часа получават дори и бонуси.

8359

4

ОФчар

05.07 2016 в 15:58

#оставка