Ленард Коен: Сърцето може да се готви и пърли като шиш кебап

ОFFNews 11 ноември 2016 в 20:15 24394 18

Напусна ни един от великите творци на нашето време - Ленард Коен.

Британския журналист Тим Де Лисъл в статия за британския "Гардиън", публикувана на 27 септември 2004 година по повод 70 - тия юбилей на артиста, разказва факти от живота и творчеството на легендата. 

1. Ленард Коен е наричан "Поетът на песимизма", "Продавачът на отчаяние", "Кръстникът на мрака" и "Принцът на лентяите". 

2. В албума му "Dear Heather" има песен, посветена на атентата от 11 септември в САЩ, която се казва "На онзи ден".

3. Когато е в средата на своите 50 години, продажбите от албумите му рязко се вдигат. В този период са издадени и няколко трибют албума в негова чест, направени са и множество кавъри на песните му - от Боно от "Ю Ту", РЕМ и Джони Кеш.

Влиянието му слага отпечатък върху множество артисти, сред които Ник Кейв, Сюзън Вега и Руфъс Уайнурит, който казва за него: "аз наистина вярвам, че той е най-великият поет на тази планета".

4. Албумите му много често достигат номер 1 в класациите на Норвегия.

5. В Америка албумът му "Dear Heather" влиза в класацията на "Билборд" под номер 143.

6. През 2001 година споделя: "Когато Алберта Хънтър пееше преди много години и беше на 82, аз отивах до Ню Йорк, само за да я чуя. Когато казваше "Бог да те благослови", наистина ме караше да се чувствам благословен. Прекрасно е да чуеш един 20-годишен да говори за любов. Както Талмуда казва: "има добро вино във всяко поколение". Но аз обичам да чувам как възрастни певци го правят. И искам да бъда един от тях." 

7. Когато е на 32, вече известен и установен поет и писател, решава, че музикалният бизнес плаща по-добре. Когато представя песните си в Ню Йорк агенти го питат: "Не си ли малко стар за тази игра?"

8. От страх така и не се жени. Има две деца от Сузан Елръд, както и дългогодишна връзка с актрисата Ребека де Морни.

9. "Сърцето може да се готви и пърли като шиш кебап", казва той. Коен толково харесва тази метафора, че я използва в интервюта през 1987, 1988, 1997 и 2001 година.

10. В музиката му се преплитат множество музикални стилове - от акустичен фолк до електро поп. Лириките му, обаче, преминават само през един скок - от буен лиризъм към сух хумор. 

11. Дядо му, равин, публикува енциклопедия от 700 страници с интерпретации на Талмуда.

12. Баща му умира, когато е на 9.

13. Бащиното му име е Норман.

14. Първата му банда се казва "Бъкскин бойс", тогава той е едва 17-годишен.

15. В годишника на своята гимназия споделя, че един ден мечтае да е "световно известен оратор".

16. В университета е президент на дебатиращата общност. 

17. Неговите приятели също са поети. "Всеки път, в който се срещнехме, чувствахме, че поезията е повратна точка в историята на човешката мисъл, така че нека не говорим за поезия."

18. Публикува първата си стихосбирка, когато е на 22, а на 25 печели стипендия в размер на 2000 долара, за да пътува из Европа.

19. Коен обича гръцкия остров Хидра толкова много, че през 1960 години си купува къща там. Тя струва 1 600 долара, няма нито ток, нито течаща вода. Парите там не му стигат, затова редовно пътува до Канада, за да изкара пари от писане, с които после се връща на острова, за да плува, пише и плава.

20. Вторият му роман "Красиви загубеняци", разказващ историята на един любовен триъгълник, е определена от един канадски критик като "най-отвратителната книга, писана някога в Канада".

21. Големият му пробив е, когато среща певицата Джуди Колинс. Той и изпява песента "Сюзън" по телефона и тя веднага се съгласява да я запишат заедно.

Видео от песента, запис от 1967 година:

22. След това той е помолен да се види с Джон Хамънд от "Колумбия рекърдс", един от най - великите откриватели на таланти, който работи също и с Боб Дилън. Хамънд моли Коен да изпее нещо. След шест или седем изпети песни Хамънд казва: "Имаш го!" (договора с "Колумбия рекърдс")

23. Седмица по-късно с Хамън са вече в студиото. Когато започва да пее, продуцентът предупреждава Боб Дилън: "Гледай, Дилън!".

24. Емблематична за младия Коен е песента "Сюзън". Той я нарича "журналистика", защото представя детайли от живота му в Монреал. Сюзън е негова приятелка, която му сервира портокали и чай в таванско помещение, което се намира в сграда на брега на река. В песента се пее "докосвах перфектното ти тяло с ума си", защото Сюзън е женена за негов приятел.

25. На концерт преди десетилетия той споделя: "Никога не съм се смятал за толкова добър, че да мога възпроизведа мелодията на една песен по истински и автентичен начин, без тя самата да е такава. Ако не е - хората усещат. Смятам, че понякога с повечко червено вино става."

26. Пред целия си живот страда от депресия. Попитан за наркотиците, той отговаря: "Пробвах развлекателната, обсебващата и медицинската им страна. Щях да ги препоръчвам горещо, ако някоя от тях работеше."

27. От 1965 до 1968 година е вегетарианец. Няколко години по-късно практикува и йога.

28. През ранните години на 70-те музиката му е отхвърляна.

29. Кръщава дъщеря си на Федерико Гарсия Лорка. "Тя е любеобвилна и иновативна - наистина заслужава името."

Следва на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

18

OTBPAT

15.11 2016 в 15:22

Малка забележка по №20. Вторият му роман "Красиви загубеняци" ...Романът е "карасиви неудачници" - Beatuful losers

11977

13

МБ

11.11 2016 в 22:02

Неъ разбрах, какваъ еъ идеятаъ?

11977

10

МБ

11.11 2016 в 21:24

Аман от омерзени! Даже и Бойко се омерзи.

11977

9

МБ

11.11 2016 в 21:21

Leonard Cohen - Closing Time https://www.youtube.com/watch?v=Ao0BdtZr2_M