Писма разкриха "емоционална" връзка на папа Йоан Павел II с омъжена жена

OFFNews 15 февруари 2016 в 09:26 12085 6

Стотици писма и снимки от преди повече от 30 години, които разказват историята на близко взаимоотношение на папа Йоан Павел II с омъжена жена, са били показани на екип на Би Би Си, разкри британската медия.

Писмата до родената в Полша американска философка Анна-Тереза Тъминиецка са били крити от публичност от години от Националната библиотека на Полша.

Документите не дават основание да се смята, че папата е нарушил обета си за безбрачие.

Приятелството между двамата започнало през 1973 година, когато омъжената Тъмниецка се свързала с бъдещия папа, кардинал Карол Войтила, във връзка с философска книга, на която той бил автор. 50-годишният по това време Войтила заминал от САЩ за Полша, за да обсъдят книгата.

Не след дълго двамата започнали да си пишат. В началото писмата на кардинала били формални, но след като тяхното приятелство се задълбочило, те станали по-интимни.

Двойката решила да започне работа върху разширено издание на книгата на кардинала "The Acting Person". Те са се срещали много пъти - понякога в присъствието на секретаря му, понякога сами - и си пишели често.

През 1974 г. той написал, че е препрочитал четири от писмата на Тъмниецка в продължение на един месец, защото те били "толкова съдържателни и дълбоко лични".

Снимки, които не са били показвани никога досега публично, разкриват Карол Войтила в най-спокойния му период. Той поканил Тъмниецка да се присъедини към него на разходка в провинцията и на ски ваканция. Тя дори го придружила на пътуване за къмпинг в обща компания.

Снимките показват, че тя го е посещавала и във Ватикана.

"Тук виждаме един от малкото велики духовни публични личности на 20-ти век, главата на Римокатолическата църква, в емоционална връзка с привлекателна жена", коментира професорът по история на християнството в Кеймбридж Еймън Дъфи пред Би Би Си.

През 1976 година кардинал Войтила посетил католическа конференция в САЩ и Тъмниецка го поканила да гостува на семейството й в провинцията на Нова Англия, регион в североизточната част на САЩ.

Явно тя е разкрила силните си чувства към Войтила, защото неговите писма веднага след посещението го разкриват като мъж, който се бори да запази приятелството им в рамките на християнския морал.

В едно от тях, от септември 1976 година, той пише: "Скъпа моя Тереза, получих всичките три писма. Пишеш, че се разкъсваш отвътре, но аз не мога да намеря отговор на тези думи". Той я описва като "дар от Бога".

На екипа на Би Би Си не са били показани писмата на Тъмниецка. Смята се, че копия от тях са включени в архива, който е бил продаден на Полската национална библиотека от самата Тъмниецка през 2008 година, шест години преди кончината й.

Нейните писма не са били заедно с писмата на папата, до които журналистите са имали достъп.

Националната библиотека на Полша не е потвърдила, че притежава писмата на Тъмниецка.

Марша Малиновски, търговката, която е ръководила преговорите за продажбата на писмата, казва, че вярва, че Тъмниецка се е влюбила в кардинал Войтила в първите дни на тяхното взаимоотношение. "Мисля, че това е напълно ясно отразено в кореспонденцията", казва тя пред Би Би Си.

Писмата разкриват, че кардинал Войтила е дал на Тъмниецка едно от най-ценните си притежания - скапулар (Наметка от две правоъгълни парчета вълнен плат, които са съединени на раменете така, че едното парче се носи на гърдите, а другото - на гърба. В повечето ордени скапуларът е част от расото.).

В писмо от 10 септември 1976 година той пише: "Миналата година търсих отговор на думите "Аз принадлежа на теб" и най-накрая, преди да напусна Полша, го открих - скапулар. Измерение, в което те приемам и усещам навсякъде, във всяка ситуация, когато си близо и когато си далеч".

След като става папа той пише: "Пиша ти след това събитие, че кореспонденцията между нас трябва да продължи. Обещавам, че ще си спомням за всичко в този нов етап от пътуването ми".

Кардинал Войтила е имал няколко приятелки, включително Ванда Полтавска, психиатърка, с която също си е писал в продължение на десетилетия. Но писмата му към Тъмниецка са в пъти по-емоционални, понякога показващи борбата за значението на връзката им.

Папа Йоан Павел II почина на 2 април 2005 година, след почти 27-годишно управление. През 2014 г. той беше обявен за светец.

Обикновено Ватиканът иска достъп до всички публични и лични писма на всички предложени за обявяване за светци, но Би Би Си не може да потвърди дали тези писма са били видени във Ватикана.

Становището на Националната библиотека на Полша по въпроса за взаимоотношенията между папата и Тъмниецка е, че то е било уникална връзка, едно от многото топли приятелства, които папата е имал в живота си.

Най-важното
Всички новини