Кой уби Бин Ладен? Различните истории на двама "тюлени"

Двама различни души, казващи две различни истории, поради две различни причини

OFFNews 07 ноември 2014 в 16:41 20085 11

Мат Бисонет и Робърт О'Нийл

Мат Бисонет и Робърт О'Нийл са пенсионирани морски пехотинци от "Тийм сикс" - секретната група от високо тренирани военни, убили Осама Бин Ладен през 2011. Кой обаче всъщност стои зад убийството на един от най-издирваните терористи в световната история?

Дебатът избухна с пълна сила в САЩ, след като преди ден стана ясно, че пехотинецът Роб О'Нийл ще даде първото си интервю за акцията. О'Нийл твърди, че именно той е човекът, прострелял смъртоносно лидера на Ал Кайда.



Официална снимка на фотографа на Белия дом, заснел президента на САЩ Барак Обама заедно с членовете на Националния съюз на сигурността, в момента, в който получават новината по развитието на мисията за залавянето и убийството на Осама Бин Ладен. 

Историята на Бисонет 

Бившият член на "Тийм сикс" Мат Бисонет под псевдонима Марк Оуен написа бестселъра "No Easy Day" и го пусна в продажба през 2012 година. В книгата "тюленът" разказва как той лично е прострелял Осама Бин Ладен през май 2011 година по време на операцията в убежището на терориста в Пакистан.




Скоро Бисонет ще публикува и втората си книга, озаглавена "No Hero", с истории от работата му като морски пехотинец.

"Двама различни души, казващи две различни истории, поради две различни причини. Това, което О'Нийл разказа, са си негови думи, не искам да се меся", заяви Мат Бисонет в интервю за NBC News. 

След признанията си през 2012 г. в книгата "No Easy Day" бившият военен от пехотните сили на военноморския флот на САЩ вече е обект на разследване от страна на федералното правителство, което се опитва да определи дали той разкрива класифицирана информация в първата си книга. Бисонет каза, че съжалява, че не е представил книгата за преглед от правна гледна точка, но се аргументира, че в закона има "несъответствия" за това на кого е позволено да говори и на кого не е.

В "No Easy Day" авторът пише, че е бил вторият стрелец и всъщност е човекът "довършил" Осама Бин Ладен след изстрелите на първия стрелец. 

Името на Робърт О'Нийл не е споменато никъде в книгата, като през цялото време той бива наричан "първия стрелец" или "стрелецът". След пускането в продажба на бестселъра на Бисонет трима други пенсионирали се "тюлени" бяха категорични пред NBC News, че точно О'Нийл е въпросният "стрелец". 

Историята на О'Нийл

Неназованият член на "Тийм сикс" разкри самоличността си.

38-годишният О'Нийл, който се пенсионира през 2012 г., преди месеци разказа историята си анонимно пред списанието "Esquire". В медийното пространство бе обявено, че той ще разкрие самоличността си по-късно този месец в телевизионно интервю пред FOX, а новините за предстоящата изява разгневиха други бивши "тюлени" от "Тийм сикс".

О'Нийл казва, че  заедно с още един командос, чиято самоличност не се разкрива, се качил по стълбите до третия етаж на къщата в Аботабад, Пакистан, и видели Бин Ладен, който си показал главата от една от вратите. Неназованият тюлен, който водел останалите, стрелял, но не улучил, твърди Робърт О'Нийл. След това самият О'Нийл влязъл в стаята и ликвидирал лидера на "Ал Кайда" с изстрели в главата. Това изявление обръща на 180 градуса твърденията на Бисонет в книгата му.

"Тюлените" от спецчастите обикновено се придържат към правилото за мълчание, което им забранява публично да поемат отговорност за акциите си.

Преди няколко дни командирът на спецчастите Б. Лоузи изпрати писмо на "тюлените", в което им напомня, че всякакви разкази относно действията им като морски пехотинци биват строго осъждани.

Остават в пространството въпросите кой наистина е убил един от най-разпознаваемите терористи в световната история, застанал в основата на трагедията от 11 септември в Ню Йорк. И дали основната цел на признанията на двамата пехотинци не е просто търсене на слава?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!