Кои са туркменските бунтовници, застреляли руския пилот

OFFNews 25 ноември 2015 в 18:30 19446 22

Отряд на сирийски етнически турци от района на инцидента с руския самолет.

Туркменски бунтовници са застреляли единия руски пилот след свалянето на изтребителя от турските ВВС, потвърди по-рано днес Москва, след като във вчерашния ден съдбата на пилотите остана неясна.

Туркменските бунтовници твърдяха първоначално, че са успели да убият и двамата пилоти, като са ги застреляли във въздуха, след като са катапултирали.

Бунтовниците разпространиха и видео, в което показаха трупа на мъж, за когото обявиха, че е убит от тях руски пилот.

Бунтовниците са част от Сирийските туркменски бригади или Сирийската туркменска армия. Те са част от опозицията в Сирия и се бият срещу сирийската армия и Башар Асад.

Туркменската бунтовническа армия действа основно в населяваните с туркмени Латакия, Алепо, Хомс, Ракка, Идлиб и др.

Туркменските бунтовници са обучавани от военни от турските спецчасти в създадени за целта лагери. Такива има в Сирия и Ирак, обяви официалният туркменски областен управител на Мосул в Ирак Есил Нусейфи.

Турция изпраща и оръжия на туркменските бунтовници в Сирия и Ирак, което беше потвърдено от турските власти.

Туркменската бунтовническа армия в Сирия е командвана от полковник Мухамад Ауад, част от администрацията на Свободната сирийска армия.

В региона на Латакия има общо 12 сирийски бунтовнически отряда, всеки със свой предводител. Отрядите действат в различни части на региона. Бунтовническите отряди в района на Латакия са наричани Бригада на Туркменската планина от името на област близо до турската граница.

Именно в тази област, близо до село Ямади, падна сваленият от Турция руски самолет.

В района се водят боеве между бунтовниците и сирийската правителствена армия.

Това е и една от областите, където Русия нанася удари при операцията си в Сирия. Поради това Москва получи и редица критики от страна на Запада, откъдето обявиха, че Русия помага на сирийската армия на Асад в борбата срещу бунтовниците. 

Преди дни Турция поиска официално от Русия да спре да бомбардира населените с туркмени области в Сирия. Искането беше предадено на руския посланик в Анкара. 

Председателят на туркменската общност в Сирия Самир Хафез също обяви, че сирийската армия, подкрепяна от руските самолети, напада туркмени, а не "Ислямска държава".

Председателят на Съюза на сирийските туркменски лекари Мухтар Саид Мухаммед пък подчерта, че населената с туркмени област всеки момент може да бъде превзета от силите на режима. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!