До Мусала без крака, но с приятели

OFFNews 10 март 2016 в 10:00 8935 5

Снимка ПСС

Планинската спасителна служба, заедно с екип от доброволци успяха да сбъднат мечтата на млад мъж в инвалидна количка отново да изкачи връх Мусала.

34-годишният Влади Гюров претърпява инцидент на 11 септември 2000 г., вследствие на който получава счупване на гръбначния стълб. Това го приковава в инвалидна количка. Въпреки това Гюров продължава да спортува, като самия той изрежда, тенис, баскетбол, колоездене.

В инициативата "Мусала" се събират група доброволци с идеята да помогнат на Влади отново да достигне най-високия връх у нас. Последно той е стъпил на него преди 15 години. Планинската спасителна служба се включва и помага технически и логистично.




Снимка: ПСС

Осъществяват самото изкачване на 8 март, когато атмосферните условия са най-благоприятни. Групата е от 17 души. Те започват изкачването в 8 ч. сутринта. Първоначално използват кабинковия лифт до Ястребец, откъдето рактрак ги качва до 200 метра под заслон Ледено езеро. Оттам започва и трудната част - екипът да качи Влади, който се намира в шейна акиа, до заветните 2925 м. На моменти се налага шейната да бъде пренасяна над оголени камъни.


Снимка: ПСС

След изключителни усилия достигат Мусала в 15 ч., където прекарват 15 минути, преди да започнат спускането.

"Прекарахме 15 емоционални минути, през които нямаше човек, на когото да не виждаме усмивка на лицето през сълзи от щастие в очите", разказва един от главните организатори на начинанието Николай Герев.

Всичко приключва в 18 ч., когато група достига долната станция на лифта.

Целия разказ на Николай Герев може да прочетете ТУК.

Най-важното
Всички новини