Британският Шиндлер почина на 106 г.

Александра Маркарян 02 юли 2015 в 09:29 10819 3

Сър Никълъс Уънтън в Прага, 2007 г.
Сър Никълъс Уънтън в Прага, 2007 г.

Сър Никълъс Уънтън, организирал спасяването на 699 деца от нацистки концетрационен лагер, почина на 106 г.

Сър Никълъс, който по това време работи като борсов посредник, организира осем влака, с които да изведе еврейски деца от окупираната Прага. Той отвежда децата във Великобритания, преборвайки се с бюрокрацията и в двете страни и спасявайки ги от почти сигурна смърт, след което крие делото си половин век.

Никълъс Уънтън с едно от децата, които е спасил през 1939 г.

Сър Никълъс е роден през 1909 г. Родителите му са евреи.

През 1938 г. той е млад борсов посредник в Лондон, който изоставя всичко, за да замине за Прага и да помогне на еврейските бежанци да се спасят от нацистката окупация. Той намира приемни семейства във Великобритания за еврейските деца чрез обяви във вестници. Сър Никълъс успява да убеди митническата администрация да ги допусне до страната въпреки липсващите им документи.

Сър Никълъс почина в деня на годишнината от заминаването на влака, превозил най-много от децата - 241 - през 1939 г.

Неговият зет Стивън Уотсън каза, че той си е отишъл в мир, в съня си в болница в град Слау, Югоизточна Англия. До него са били дъщеря му Барбара и двамата му внуци.

Днес министър-председателят го описва като "велик човек", а главният равин хвали неговата "изключителна смелост".

Той бе удостоен с рицарско звание от кралицата през месец март 2003 г. Делото му е сравнявано със "спасителя" на еврейските затворници Оскар Шиндлер, въпреки че самият сър Никълъс той никога не е харесвал това.

Неговото дело насърчава хората да носят промяна, а не да чакат някой друг да направи това, което е необходимо. Той се опитваше да каже това на хората във всяка своя реч и чрез книгата си, написана от моята сестра, коментира синът му Ник.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!