Българка се бори за опасна полярна експедиция с кучета

Искра Урумова 27 ноември 2015 в 10:25 13217 3

Диана Арсова

Снимка Авторът

Диана Арсова

Българка се бори за място в една от най-рисковите полярни експедиции в света – „Fjallraven Polar”. 29-годишната Диана Арсова засега е на 4-о място от общо 695-има кандидати от цял свят и първа сред 92-ма в групата „Benelux countries” (Белгия, Люксембург, Холандия).

„Fjallraven Polar 2016” е истинско предизвикателство за оцеляване сред безкрайните ледени полета на арктичната тундра на Норвегия и Швеция. Стартът е през април догодина, като за 5 дни трябва да бъдат преодолени около 300 километра с шейна, водена от кучета при минус 30 градуса.

Участниците се разделят в 12 групи от двама души, имат на разположение екипировка, една шейна и впряг от кучета хъски (около 100). Само от екипите зависи как ще се измъкнат от лапите на бялата пустош - всеки се грижи за партньора си ден и нощ, като взаимно се пазят от измръзване.

Българката научава за този проект от списание „Нешънъл Джиографик” и веднага се запалва по идеята. За да успее да участва обаче, за нея трябва да са гласували възможно най-много хора. Миналата година Диана за малко не е успяла в класирането, но се надява този път да сбъдне „полярната” си мечта с помощта на всички българи. Всеки може да я подкрепи до 10 декември на ТОЗИ ЛИНК

Експедицията е организирана и спонсорирана от фирма-производител на зимно оборудване и няма състезателен характер. Участниците се делят на групи по държави. Представителят на всяка група, който успее да събере най-много гласове във Фейсбук, получава място на експедицията. Журито избира по още един участник от всяка група на база презентациите.

Любителката на екстремни преживявания е от Смолян. Завършва университет в Шотландия, след това живее в Англия, а в момента работи в Холандия. По професия е IT инженер и се занимава с поддръжка на системи за съхранение на данни. Хобито й е да се катери, но го прави предимно в зали, поради липсата на планини в Холандия. Обожава да тренира кучето си – порода хъски, да се разхожда или тича с него, както и да кара колело. Любителка е на ските и прави планински преходи в други държави. Любимата й дестинация, разбира се, е България.

----------

Интервю

Диана Арсова: Искам да събирам мигове, не неща

Защо искаш да участваш в тази експедиция?

В днешното забързано ежедневие мисля, че на много от нас (включително и на мен самата) не ни остава време да живеем. Работим от сутрин до мрак, прибираме се в къщи изморени и все не ни остава време за това, което правим, защото ни харесва, а не защото трябва. С участието ми в тази експедиция искам да напомня не само на себе си, но и на всички хора, че трябва да живеем днес. Утре е твърде късно. Аз съм много свободолюбив човек и тази експедиция за мен е глътка свеж въздух.

Явно не се страхуваш от студ и физическо натоварване. От какво се боиш по принцип?

Действително не ме е страх от студ. Няма лошо време, има неподходящо за времето облекло. Чувствам се физически подготвена за изпитанието. Тренирам ежедневно. Не бих казала, че се боя, но не обичам затворените пространства. Хората сме родени да бъдем свободни, а не затворени между четири стени.

Как най-близките ти хора приемат това твое желание?

Кандидатствам за втора година. Миналата година близките ми вероятно си помислиха, че се шегувам, защото идеята възникна много внезапно. Тази година вече знаят колко много значи за мен тази експедиция и силно ме подкрепят въпреки рисковете, които крие експедицията. Стотици хора споделиха със своите семейства и приятели и горещо ме подкрепиха. Хиляди ми пожелаха успех.

С какво би сравнила усещането от подобни предизвикателства (катериш върхове, тичаш)?

Не мисля, че бих могла. Тази експедиция със сигурност надминава в пъти всяко екстремно нещо, което някога съм правила. Може би най-много се доближава усещането до момента, в който преди няколко години стоях на ръба на Аспаруховия мост и си мислех "доста е високо, да скоча ли, да не скоча ли". Скочих.

Как се подготвяш за тази експедиция?

Всяка сутрин ставам много рано и карам колело или тичам на дълги разстояния заедно с хъскито ми Деймън, без значение колко е студено, вали или духа. След работа ходя на катерене. Преди самата експедиция да започне, опитните водачи дават инструкции. Участниците се разделят в групи от 2-ма души, 1 шейна и впряг хъскита. Всеки член на екипа от двама души има тежката задача ден и нощ да наблюдава партньора си да не замръзне.

Какво би казала на хората, за да те подкрепят?

В моя живот искам да събирам мигове, а не неща. Нямам нужда от предмети, искам само спомени. С помощта на всеки един от вас имам шанса да осъществя голяма моя мечта - да отида на полярна експедиция. Подкрепете ме, а аз ще се върна с невероятни спомени и ще ги споделя с вас!

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!