Световният шампион Джулиус Йeго се научил да хвърля копие от YouTube (видео)

OFFNews 13 август 2016 в 15:21 10306 0

Снимка Xinhua Photos - Wang Lili

Кой да знае, че може да станеш олимпиец, като гледаш видео клипове в YouTube?

Кениецът Джулиус Йeго е гледал видео клипове, за да подобри техниката си на хвърляне на копие. Заради това той носи прякора „Мъжът на YouTube“.

През 2015 г. Йего става световен шампион, като хвърля копието на 92.72 м. Спортистът държи африканския рекорд и рекорда на Игрите на Общността на нациите. Йего е първият кениец, който се класира за олимпиада от техничните дисциплини на леката атлетика.

Зад неговите успехи се крие дълга история.

Роден е в малкото село Чептонон в Източноафриканската рифтова долина. За първи път открива хвърлянето на копие в основното училище на селото. Йего започва да тренира там, като изработва копията си от клони.

Атлетът е от скромно семейство на фермери. „Нямахме коли. Нямахме пътища. Нямахме електричество. Като деца ходехме боси почти 8 километра, за да стигнем до училището“, разказва той. 

Хората в Африка вярват, че образованието е пътят към по-добрия живот. Затова и бащата на Йего не бил доволен, че синът му тренира. "В началото не му казвах, че отивам на състезания", казва Йего.

„Първия път хвърлих металното копие на 47 метра. Бях малък и знаех, че не мога да победя връстниците си с тази дължина. Следваща година го хвърлих на 56 метра. Имаше голямо подобрение и си помислих, че мога да започна да тренирам сериозно.“

Кениецът нямал треньор и подходящ терен. „Чувствах, че животът е срещу мен. Това беше най-лошия период в живота ми.“

Но не се отказва.

Твърдо решен да продължи със спорта, той се обърнал към... YouTube за помощ. „Ходех в кафенета с интернет и гледах видеа от тренировки на най-добрите копиехвъргачи. После се прибирах вкъщи и правех същото“, заявява спортистът.

Това му помага много.

През 2010 г. той успява да хвърли копието на 75 метра, а през 2011 става африкански шампион по хвърляне на копие. Това е първият златен медал за Кения в тази дисциплина. Той хвърля на 81.81 метра следваща година. След хвърлянето започва да крещи от радост - не може да повярва, че се е класирал за Олимпийските игри в Лондон. Там той завършва 12-и.

Пътят му към Рио 2016 също не е лесен. Той научава, че треньорът му ще пристигне ден, преди да се състезава -на 18-и август.

Вижте момента, в който Йего става световен шампион:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови