Мъж или жена е Кастер Семеня? Не е ясно, но си взе булка за 1500 паунда

OFFNews 08 януари 2017 в 21:28 18545 6

Жена или мъж е Кастер Семеня, олимпийската шампионка при дамите на 800 метра бягане от Рио? Или новото "интерсексуална"? Този спор се води на всички нива от години.

Без да й пука особено, вчера Кастер си взе булка - Виолет Расебоя, също атлетка от ЮАР. Сватбата се състоя в Претория, като присъстваха ограничен кръг роднини и колеги на младата двойка.

Семеня пусна снимки в социалните мрежи, в които обясни колко са щастливи с Виолет. Шампионката от ЮАР беше облечена като младоженец - със сако и златни панталони. Булката по традиция беше изцяло в бяло.

Традиционната церемония се състоя преди повече от година. Вчера обаче Кастер използва, че има рожден ден и вдигна двоен купон. По традициите в ЮАР тя плати 1500 паунда откуп на семейството на булката Виолет.

Разпространено беше и кратко видео, на което двойката излиза за подготвен от хореограф първи танц. После на дансинга се появяват и облечени в национални носии гости.

Младото семейство зарадва всички присъстващи със специални подаръци - бутилки вино от прочут лозарски район до Кейптаун, върху които бяха изписани имената им.


Победата на Кастер Семеня в Рио беше един от най-пиперливите моменти на Олимпиадата в Рио. Тогава обаче бегачката получи пълната подкрепа на Виолет и своите фенове. Кастер, чиито нива на тестостерон са почти изравнени с мъжките, трябваше да мине през срамни тестове, за да докаже, че е от женски пол.

Тя приемаше лекарства, за да потисне нивата. Но излезе решение на съда, че може да спре илачите. То предизвика бурен протест сред конкурентите, които смятат, че Семеня получава нечестно предимство. Две от финалистките на 800 метра в Рио директно заявиха, че смятат класиранията си с едно място напред, тъй като Семеня може да не е мъж, но не е и жена.

Това не попречи ЮАР да посрещне своя атлет като национален герой. В момента Семеня се дипломира в областта на спортните науки.

Кастер, чийто пол мнозина определят като "интерсексуален", има нива на тестостерон около три пъти по-голям от при жените, което я доближава до мъжете. Тя е родена без яйчници и матка заради хромозомна аномалия. Семеня изкара 11 месеца извън пистите, докато през 2010 година беше изследвана нейната сексуалност. Жена е, отсякоха докторите.

Съдът й разреши да бяга при жените, но ако взима лекарства за потискане на хормоните. През 2015 година обаче решението отпадна след жалба на индийски атлет с подобен проблем.

Мнозина критици възроптаха срещу начина, по който е третирана звездата от ЮАР. Те припомниха срама от 1966 година, когато на европейското първенство по лека атлетика спортистите са минавали голи през цели три комисии от гинеколози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8955

6

Pol Naidenov

14.03 2017 в 09:18

Дали е жена или не - зависи от това, как са я записали при раждането.
Моделът на съществуването на два пола - М/Ж определя нещата.
В светът на женската атлетика ДНК тестовете водят до интересни резултати.

63994

5

Red or Dead

09.01 2017 в 22:19

COOL....'чесън' is Happy:)))

29216

2

Лопе де Вега

09.01 2017 в 07:57

Поредната ЗИ гадост. Как се докарахме дотам?

Поздрав!

42249

1

Denis Rizanov

08.01 2017 в 22:16

Няма яйчници, няма матка, гърди също няма... бе какво има тогава че да е жена?!