Йорданка Благоева празнува 70-годишен юбилей

OFFNEWS 19 януари 2017 в 15:30 5025 0

Първата българска световна рекордьорка в леката атлетика Йорданка Благоева празнува днес 70-годишен юбилей.

Тя преодолява 194 см в скока на височина на 24 септември 1972 година в Загреб, като рекордът й оцелява две години преди да бъде подобрен от Розмари Акерман през есента на 1974 година.

Голямата ни атлетка беше почетена със специално тържество в Музея на спортната слава на националния стадион "Васил Левски". На него присъстваха президентите на БОК и БФЛА Стефка Костадинова и Добромир Карамаринов, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Благоева е родена в Монтанско и в нейна чест и кметът на Монтана Златко Живков преодоля преспите до София, за да й поднесе специален приз.

"Преди 56 години се отвори вратата на един храм - храма на спорта. Може би е дошло време вече да се затвори тази врата, но спортът винаги ще остане в моето сърце.

Спортът е една религия. Страшно много ми е дал. Даде ми възможността да се реализирам професионално и да постигна всичко това", каза Благоева.

"Тя беше първата. Тя даде началото на световните рекорди в българската атлетика, за което сме й изключително благодарни. Данчето има огромна заслуга за развитието на българския спорт и на олимпийското движение у нас", заяви в словото си председателят на БОК Стефка Костадинова, която си припомни как като девойка е получила от Благоева за късмет нейна фланелка с българското знаме и това й е донесло успех.

"За мен е чест да поздравя лично една от най-великите в българския спорт. Възхищавам се от успехите й, но и от стореното от нея като ръководител. Благодаря й и за това, което направи за нашия град, Благоева бе сред най-авторитетните посланици на София при защитата на кандидатурата за титлата „Европейска столица на спорта“. Тя и други легенди защитиха нашия проект в Брюксел и бяха причина да спечелим. Вярвам, че ще продължим да работим заедно и след 2018 г., защото виждаме колко много хора увлича тази инициативата „Европейска столица на спорта“, заяви в приветствието си към юбилярката кметът на София Йорданка Фандъкова.

За своите заслуги Йорданка Благоева бе отличена с Почетния знак на БОК и на Европейската атлетика, с почетен медал на НСА, с официалния плакет на Столична община, както и с много други награди.

Топли думи към Благоева отправиха още Светла Златева, кметът на Монтана Златко Живков, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, председателят на БФЛА Добри Карамаринов и др., а зам.-министър Асен Марков прочете поздравителен адрес от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Всички изтъкнаха успехите и заслугите на Благоева като спортист, ръководител и вицепрезидент на Българския олимпийски комитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови