Етиопка подобри 23-годишен рекорд за бягане на 10 000 метра с 14 секунди

OFFNews 13 август 2016 в 17:47 8510 0

Снимка AP Photo/Мат Слокум

Етиопката Алмаз Аяна подобри световния рекорд на бягане на 10 000 метра на състезанието в Рио. Нейното време е 29 минути и 17.45 секунди, което е с 14 секунди по-добро от досегашния световен рекорд на китайката Уанг Дзюнся от 1993 г.

През по-голямата част от състезанието охраната се опитваше да изведе треньорите на Етиопия и феновете от първия ред, който е запазен за фотографите. Но молбите на охранителите останаха нечути от скандиранията на 30-тина етиопци, пише „Файв Търти Ейт“.

Преди Аяна най-близкото време до световния рекорд беше 22 секунди. По-рано тази година беше съобщено, че Дзюнся е подписала писмо през 1995, в което признава, че е била част от китайска държавна програма за допинг. От 1993 насам, най-добрите времена бяха подобрявани с по една-две секунди, приближавайки се бавно към времето на китайката.

Аяна е нова в бягането на 10 000 метра. Тя е по известна с бягането си на 5000 м., но дебютира с най-добро време на най-дългата олимпийска дистанция в предварителните бягания за Рио 2016.

Бягането е спорт с особено отношение към допинга. Когато се появи „нов“ атлет с толкова добро време, съмненията за допинг – дали верни или не – не закъсняват. За етиопката това вече е факт и скептицизмът се разпространява бързо в социалните мрежи. Към момента обаче няма никакви доказателства, че тя взема допинг.

„Моят допинг е тренирането и Иисус. Оттам нататък съм чиста“, заяви Аяна веднага след бягането си, наясно със слуховете.

Южноафриканският професор по физиология и спортен доктор Рос Тъкър заяви, че „не може да уличиш един атлет само заради постигнатото време. Това би било несправедливо. Въпреки това контекстът е от значение. Знае се, че Етиопия няма програма за тестове на атлетите, а само ги предупреждават кога ще идват от световните програми.“

Тъкър допълва, че постижението на Аяна на 10 000 метра е с близка разлика до други рекорди от това лято, като различното е, че тя е подобрила рекорда на Дзюнся, който преди това е бил недостижим.

По-рано тази година Световната антидопингова агенция и Международната федерация по лека атлетика заплашиха да забранят на Етиопия да се състезава заради провеждане на допинг тестове, отклоняващи ce от общоприетия стандарт. През март тази година страната отстрани временно трима лекоатлети по бягане, докато проверяваше други трима. Неизвестен брой атлети пък се проверяват независимо от Световната антидопингова агенция.

В състезанието участваха и три от петте най-бързи жени на 10 000 метра. Седем национални и 10 лични рекорда бяха отчетени.

Отличните постижения на това бягане накараха Тъкър да се шегува, казвайки, че пистата е построена по-къса.

„Очаквах добри резултати, много близки до рекорда. Вярвах, че Аяна ще победи, а сега тя го направи по най-добрия начин“, заяви председателят на Етиопската федерация по лека атлетика след състезанието. Попитан за слуховете за допинг, той отвърна „Не, не, не. Времето ѝ не е случайно. Тя показа отлични резултати на много състезания. Няма допинг и хората не трябва да го очакват.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови