„Звярът е още жив” с единствена прожекция в 5 града (видео)

ОFFNews 15 ноември 2016 в 18:25 9264 0

„Звярът е още жив”, новият филм на Мина Милева и Весела Казакова, излязъл скоро след предизвикалия разгорещени дебати “Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС” ще бъде показан веднъж в салоните на "Синема сити", едновременно в пет града: София ("София Mall"), Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора на 16 ноември от 19:30 часа.

Зрителите ще могат да видят филма в присъствието на представител на екипа в трите града София, Пловдив и Стара Загора.

Билети могат да се резервират на сайта на "CinemaCity". Билетите ще се пазят до 10 минути преди прожекцията.

Весела Казакова и Руси Чанев, като глас зад кадър, изпълняват главните роли в мистичния диалог между внучка и дядо, взел участие в първото и най-масово анти-комунистическо движение в Европа, наречено “Горяни”.

“Звярът е още жив” направи своята впечатляваща премиера пред българска публика на 20 март 2016 в бившия Партиен дом, закривайки официалната програма на юбилейния 20-ти София Филм Фест. С избора на това място авторите заявиха за пореден път своята позиция, че престъпленията на Комунизма не трябва да бъдат забравяни:

За филма

Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а критичните анализи на капитализма се задълбочават. Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951 г., които звучат модерно и сега. Неговата внучка, раздразнена от засилващата се актуалност на лявата идея и директната ѝ корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията - пъзел от историята, която продължава да бъде замитана под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Продължение на диалога, който са водили, когато тя е била дете, а той все още жив.

След ексклузивната прожекция на 16 ноември в пет града на България на филмът предстои официалната селекция на най-големия фестивал за документално кино в света IDFA, Амстердам. Там той ще се състезава в секция Панорама за филми, провокиращи мисленето както със своето съдържание, така и форма.

Филмът вече постигна много важна селекция във варшавския А категория фестивал. Там бе избран да се състезава с 15 заглавия от цял свят в документалната състезателна програма, сред които имаше филм на носителка на "Оскар" и други известни режисьори. 


Предишният филм на Мина и Весела „Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС” (2014), носител на единадесет международни приза от Берлин, Ню Йорк, Мелбърн, Мексико сити, Рио де Жанейро и други, предизвика бурни отзиви сред българските зрители. Друг продуциран от тях филм - анимационният „Заради мама”, с режисьор Антоанета Четрафилова е първият български филм, закупен от телевизия АРТЕ директно от продуцента, без посредничеството на дистрибутор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови