Защо покорявам върхове? За да изследвам, да предизвиквам себе си и да вдъхновявам

Книгата на Боян Петров не е само учебник по изкачване на осемхилядници. Тя е учебник по мъжество, каза д-р Петър Берон при представянето на "Първите седем"

Александра Маркарян 07 февруари 2017 в 12:58 10180 0

Снимка Тихомира Методиева

Боян Петров и Симеон Сакскобургготски с "Първите седем".

Питат ме защо катеря върхове. Казват, че е безсмислено. Правя го, за да изследвам - никой не може да види животните така, както ще ги види зоолог. Правя го, за да предизвикам себе си. Правя го, за да вдъхновявам, както самият аз съм бил вдъхновен - от първо лице. Някои имат нужда само от едно побутване, за да тръгнат, казва Боян Петров -  алпинист, зоолог, еколог, спелеолог, преборил два пъти рака, преживял катастрофа и въпреки диабета изкачил 8 осемхилядника, представил снощи книгата си "Първите седем" (издателство "Вакон").

Залата - големият салон на БАН - е пълна още 30-40 минути преди официалното начало - 18 ч. Няма нито едно свободно място. Всяка празна на вид седалка се оказва запазена за някой приятел, колега или официален гост. До 18 ч. не само столовете, а и пространството до стените и пътеката по средата на залата са пълни с хора, мнозина чакат извън залата, пред отворените врати, за да могат да видят и чуят Боян.

На първия ред е бившият български премиер Симеон Сакскобургготски, наоколо са дипломати, учени.

Първоначално Боян е стъписан, предварително наумените думи изчезват и той успява само да каже на микрофона от трибуната, че не е очаквал толкова много хора да дойдат. След това водещият Драго Симеонов дава думата на посланика на Пакистан Негово превъзходителство А. С. Бабар Хашми, а след това и на зоолога и приятел на Боян д-р Петър Берон.

"Тая зала никога не е била толкова пълна - започва д-р Берон. - Боян Петров за много хора е икона - далечна, от друг свят. За нас той е колегата и приятелят от съседната стая, който израстна пред очите ни като зоолог, пещерняк, природозащитник."

Книгата му не е само учебник по изкачване на осемхилядници - книгата е учебник по мъжество, казва Берон и допълва, че Боян е страшно необходим на България, защото страната ни, в която "хленчът е станал национален спорт", има нужда от такъв пример.

Има българи, които не са заминали, тук са и работят за славата на България. Те не са много, трябва да ги пазим като зеницата на окото си. Те са стълбовете, на които се крепи съвременната ни нация, завършва д-р Берон.

Книгата на Боян не е само връх след връх - има ги и трудностите, и почитта към загиналите.

"Какво има в тази книга? Разбира се, има описанията на моите първи седем осемхилядника, но и още 13 други върха, по-високи от 5000 метра. Ще ви разведа из върхове на пет континента. Различни географии, различни области на земята", казва Боян, който застава последен зад микрофона на трибуната.

"Разказвам как тренирам. Едно е да се чувстваш силен, друго е и цифрите да го покажат. Показвам как избирам екипировка, как планирам всичко - забравя ли нещо, там няма откъде да го купя. Разказвам за живота в базовите лагери. Разказвам и какъв не е животът в планините. Разказвам как може да се аклиматизирате за високата планина. Казвам каква е разликата при катеренето със и без кислород, както катеря аз.

Във всяка от експедициите си изследвам и заснемам докъде стигат различните видове растения. Фокусът ми е върху фауната - от най-малките животинки, които алпинистите въобще не забелязват, до големите животни, които всички виждаме - птици, мармоти.

Разказвам и как животът те вкарва падение, след което излизам и отново отивам нависоко. Една приятелка казва: "Бояне, всички падаме, но само ти винаги ставаш", казва още Боян и споделя, че въпреки счупванията, травмите, успява да излезе от трудността и да се върне пак при осемхилядниците.

Само 34 души от 17 страни са изкачили всички 14 осемхилядника. Само 15 са го направили без кислород.

Целта на Боян е през следващите две години да покори чакащите го шест от най-високите върхове на планетата.

"Мисля, че е възможно, но трудно.

Писаното остава. Надявам се да ги преживея и да ви събера за "Вторите седем". Разбира се, Божа работа е как ще се развие всичко", казва Боян и в заключение пожелава учените от БАН, като него, да продължават да показват с делата си, че не са "феодални дядковци", а на Националния природонаучен музей при БАН, където работи, и с негова помощ да събере най-пълната колекция в света.

След официалната част дълго време Боян разписваше книгите на множеството хора, останали за автограф.

Снимки: Тихомира Методиева, "Булфото"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови