Вижте кои са фаворитите за Оскарите

Ема Стоун, La La Land и Дензъл Уошингтън са сред лидерите за Оскар тази година

ОFFNews 23 януари 2017 в 19:00 7981 1

La La Land завладя наградите Златен глобус през този месец, след като спечели цели седем статуетки, но какво можем да кажем за най-престижната церемония за сезона?

89-ти Награди на Академията ще бъдат раздадени на режисьори и актьори на 26 февруари, но ентусиасти и любители на киното се опитват да предричат победителите от месеци.

Ето и някои от най-добрите съвети за Оскарите през 2017:

Най-добър филм

Фаворит в тази категория според букмейкърите и повечето критици е мюзикълът La La Land. Филмът е определян като „носталгичен мюзикъл чакан от десетилетия”, той възкресява традицията на MGM мюзикълите с помощта на Ема Стоун и Райън Гослинг.

Други имена, смятани също за фаворити са Manchester by the Sea, Moonlight, Silence и Fences.

Hacksaw Ridge, военната драма на Мел Гибсън, стана изненадващ претендент, след като бе номинирана за три Златни глобуса. Въз основа на истинска история, главна роля във филма взима Андрю Гарфийлд като Дезмънд Дос, американски военен медик, награден с медал за чест за спасяването живота на десетки хора по време на битката за Окинава през 1945.

През януари се появи нов претендент за тази награда - драмата Hidden Figures. Звездите Тараджи П. Хенсън, Октавия Спенсър и Джанел Моне влизат в ролите на математици, които играят важна роля в осъществяването на мисиите Аполо. Hidden Figures застана пред La La Land и стана най-добрия боксофис в САЩ преди малко повече от седмица. Реалните амбиции за филма бяха доста скромни, цели се забавление, както и повишаване на познанията на зрителя в някои области.

Най-добър режисьор

Деймиън Чезъл - La La Land, както и Кенет Лонерган - Manchester by the Sea са лидерите в тази област. В този списък влиза и Клинт Истууд, който вече има две награди Оскар за режисура, за Unforgiven през 1993 г. и Million Dollar Baby през 2005 г. И двата филма спечелиха и наградите за най-добър филм. Последната му режисура е Sully, звезди в този филм са Том Ханкс в ролята на капитан "Съли" Салънбъргър, пилот, който направи аварийно кацане върху ледените води на река Хъдсън през 2009 г., спасявайки живота на стотици пътници. Въпреки силата на историята, Efbet не смята Клинт Истууд и Sully за фаворит за спечелване на тази награда, като поставя коефициент от 101,00.

Друг претендент е Бари Дженкинс, който режисира Moonlight, филмът проследява живота на млад чернокож мъж, които израства в жесток квартал на Маями. Според Variety „филмът също заема интригуващо място в сезона на наградите”. Moonlight е много важна част за разширяването на движението на Black Lives Matter, той разгръща и универсални теми като примиряването с идентичността. Според букмейкъра, е много възможно, Бари Дженкинс да грабне наградата на най-добър режисьор.

Най-добра актриса

Ема Стоун бе първенец по време на филмовия фестивал във Венеция през 2016 г., където спечели Volpi Cup за най-добра актриса за представянето й в мюзикъла La La Land. Ема е фаворит и според преценките на Efbet, където тя има коефициент от 2,10.

Основен претендент на Стоун, очевидно ще бъде Натали Портман (2,50 коефициент), която поема главната роля в биографичния филм на бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди.

Анет Бенинг също е в списъка на претендентите, но определено не може да се каже, че е фаворит. Бенинг, която играе самотна хипи майка в 20th Century Women, вече има четири номинации за Оскар в кариерата си, които загуби от Упи Голдбърг, Натали Портман и Хилъри Суонк - два пъти. Може би най-накрая, тази година, тя ще си спечели златна статуетка.

Други кандидати са Джесика Частейн, за ролята й в Miss Sloane, и Рут Негга, звездата в Loving, която е едната половина на междурасовата двойка, живееща през 1950 във Вирджиния.

Най-добър актьор

Дензъл Уошингтън и Кейси Афлек са двамата лидерите в тази област за най-голямата мъжка наградата.
Историята на Fences разкрива живота на бейзболен играч, който работи в службата по хигиена, спечели подкрепата на редица критици. Този Оскар може да бъде третия за Дензъл.

Афлек вече спечели награди от New York Film Critics Circle и National Board of Review за най-добър актьор, за ролята му в Manchester by the Sea. Досега той не е влизал в толкова сложна и емоционална роля, макар че е имал много фини изпълнения. Преди седем години, Афлек бе отново номиниран за ролята си в The Assassination of Jesse James.

Афлек е фаворит и в Efbet, където ще намерите коефициент 1,25 за Оскар за Кейси Афлек.

Звездата на La La Land, Райън Гослинг не разполага с толкова много добри мнения и оценки на критици зад гърба си, но е поставен на трето място сред букмейкърите.

И за да оформим петте фаворити в тази категория, ще добавим и имената на Андрю Гарфийлд за ролята му на свещеник в Silence и Джоел Едгертън в Loving.

Най-добра поддържаща роля – актриса

Виола Дейвис пропусна наградата за най-добра поддържаща - актриса през 2008 г. (за Doubt) и тази за най-добра актриса през 2011 г. (за The Help) от Пенелопе Крус и Мерил Стрийп. Но ето, че сега има голям шанс с третата си номинация за Оскар, за ролята й във Fences. Тя играе съпругата на Дензъл Уошингтън, Роуз. Според Variety може би Академията вече е гравирала наградата.

Други актриси с изключителни изпълнения през 2016 г., са Мишел Уилямс в Manchester by the Sea. Тя играе Ранди, чийто отчужден съпруг се връща в родния си град с племенника си след внезапната смърт на по-малкия му брат. Наоми Харис също може да се похвали с ролята си на контролираща и емоционална майка в Moonlight, както и Никол Кидман на свой ред в Lion. Кидман играе ролята на майка осиновител на един човек, който търси биологичното си семейство с помощта на Google Earth.

И трите заслужват наградата, но според Efbet фаворит е Виола Дейвис (1,16), следвана от Мишел Уилямс (5.50), Наоми Харис (6,50) и Никол Кидман (12,00).

Най-добра поддържаща роля – актьор

Фаворит в тази категория е Махершала Али, за ролята му в Moonlight. Актьорът получи световно признание за ролята си на дилър в Маями.

Други силни номинации в тази категория са тези на Лукас Хеджис за ролята му на тийнейджър загубил баща си в Manchester by the Sea. Той си донесе страхотни отзиви за жизнеността, която донесе в иначе песимистичния филм.

Друг кандидат за най-добра поддържаща мъжка роля е Джеф Бриджис за ролята му в Hell or High Water, в която той играе тексаски рейнджър, който се озовава въвлечен в сложен банков обир в дивия запад. Това ще бъде седмата номинация за Оскар на актьора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови