Велислав Минеков: Наградите ни се превърнаха в кич

OFFNews 16 януари 2017 в 10:35 6054 0

Когато имате нищета, тя започва с нищета в образованието, преминава в нищета в културата и накрая имате роби, хора, които не могат да мислят. Подчинение, което съществува години наред и от което не можем да излезем, заяви скулпторът проф. Велислав Минеков пред БНР.

"Нищетата носи своите последствия. Тя е състояние, от което трудно можете да излезете. Нищета е, когато имате загадъчни строежи и откупки за милиони, но нямате нито една откупка от български автор за последните 30 години. Милиони се дават за строеж на музей, наречен на социалистическото изкуство. Трябва да попитате каква е неговата посещаемост, за да разберете истинската трагедия на това начинание. То бе направено със съвсем други цели - основната цел са похарчените средства, другата цел е да се нанесе вреда на определени автори. Още по-интересно е да отидете до музея за съвременни изкуства до хотел "Хилтън" – това е музей без експозиция, а там са похарчени над 20 милиона евро чужди пари по Норвежката програма. Искам да чуя обяснението за съществуването на този странен обект", заяви проф. Минеков.

Той говори и за обезценяването на държавните ни отличия.

"Българските награди се превърнаха в кич. Раздаването на ордени всяка седмица на килограм унищожи достойнството на това да бъдеш награден, още повече че бяха награждавани много съмнителни лица", отбеляза още проф. Минеков.

Относно скандала около връчването на наградата "Златен век", която Стефан Цанев отказа, защото и бившият ръководен кадър на "Държавна сигурност" Димитър Иванов също е неин носител, той отбеляза:

"Става дума за един много особен затворен кръг от бивши главни мултаци, заместник-главни мултаци и прочее. Кръгът на "Мултигруп" да го наречем, плюс малко свински крачета."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови