Студенти от НАТФИЗ играят "Ревизорът" по Гогол

OFFNews 09 март 2017 в 16:41 4698 0

На 6 и 8 март от 19.30 ч на камерната сцена на Сатиричен театър „Алеко Константинов” е премиерата на спектакъла „Ревизорът” по едноименната пиеса на Н. В. Гогол, съвместна продукция на Сатиричния театър и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. 

Режисьор на спектакъла е Нина Димитрова. Сценографията и костюмите са дело на Юлияна Войкова – Найман и Борис Далчев. В спектакъла участват студентите от трети курс актьорско майсторство за драматичен театър от НАТФИЗ с артистичен ръководител проф. Здравко Митков. „Ревизорът” е дипломния спектакъл, с който младите творци ще заявят своя талант на професионална сцена.

Нина Димитрова за трети път поставя текст на Гогол. Нейният хитов спектакъл „Шинел” по Гогол се играе вече 25 години. Той донесе на създателите си световно признание, десетки международни награди и прослави българския театър по целия свят. Игран е в цял свят на осем езика и има над 550 представления.

Миналият сезон беше премиерата на друг спектакъл под режисурата на Нина Димитрова отново по текст на Гогол - „Дневникът на един луд”. Той получи номинация „Икар” за дебют и „Аскеер” за изгряваща звезда, както и награда за мъжка роля на международния театрален фестивал „БГМОТ” в Габрово за изпълнението на младия актьор Стелиан Радев. 

В новия си спектакъл „Ревизорът” по Гогол режисьорът Нина Димитрова впряга енергията и таланта на 12 млади творци, за да разкаже една, по думите на Гогол, „дяволски смешна историята за нищожността на нищожните хора и техните боричкания с цел изгода”.

Изгода, заради която хората вече са загубили естествената си способност да мислят, виждат и чуват, водени от „единичката страст да притежават: положение в обществото, чинове в службата и богатство”.

„В своята пиеса аз се смея над човешката бездуховност, над душевното мъртвило, над нелепостта и глупостта на хората, лишили себе си от духовни интереси и идеали” – споделя Гогол „ с тъга по идеала и с разочарование от съвремието си” .
Със спектакъла „Ревизорът” Нина Димитрова се надява да подтикне зрителите да се замислят за избавлението от отравящите живота ни безчовечност и бездуховност.

„Нека се погледнем в огледалото „ Ревизорът”, което Гогол е поставил пред нас – предлага режисьорът - и ако ни е крива мутрата, да не се сърдим на огледалото, а да се замислим защо в отражението виждаме само „карикатури на хора”. Предлагам ви заедно да се посмеем на себе си и на абсурдите на ежедневното си съществуване с оня смях, „излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателната сила нищожността и пустотата на живота не биха изплашили човека”. Нека чрез пречистващата сила на гоголевия смях ”да направим ревизия на собствената си греховна съвест”.

Спектакълът ще се играе в два състава. Ролята на вятърничавия, лекомислен Хлестаков е поверена на Павел Емилов и Денис Хаят, а тази на опитния хитър Градоначалник се изпълнява от Антоан Петров и Шахин Шехзен. В останалите роли ще видим Елица Костова, Мирела Карабанчева, Славена Ангелова, Атанас Апостолов, Давид Крумов, Воил Велев и гостуващите актьори Димитър Несторов и Мартин Христов.

Следващите представления на спектакъла „Ревизорът” са на 15 и 31 март от 19.30 ч в камерна зала „Методи Андонов” в Сатиричен театър „Алеко Констнатинов”.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови