Стефан Стамболов влиза в Европейския парламент на 3 март

ОFFNews 21 януари 2016 в 17:10 6818 4

Христо Мутафчиев.

По случай националния празник на България - 3 март, тази година в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел ще бъде изиграна постановката „Духът на поета“, съобщи сайтът "Love Theater".

Това ще се случи по идея на евродепутата Андрей Новаков, който е поканил Христо Мутафчиев в ролята на Стефан Стамболов и Валентин Танев като Захари Стоянов. 

"Няма случай в историята на Европейския парламент да се е играла тетарална постановка. И сега за пръв път ще се случи, но с български театър. Идеята да сме там и то точно на националния празник на България е продиктувана от това, че ние искаме да покажем на българските евродепутати за какво са там, търсейки защита на българските интереси в Европа", коментира Мутафчиев пред "Love Theater".

Той допълва, че там ще се срещне с Кристалина Георгиева, с която ще разговаря по въпроса за финансирането на българското изкуство от Европа.

"Оказва се, че творческите съюзи не могат да бъдат преки бенефициенти по европейски програми. Нещо, което е обидно и цинично от гледна точка на това, че понеже ние не сме регистрирани по търговския закон, нямаме право. Но Пайнера е регистриран като фирма по търговския закон и затова получава милион и половина, за да оборудва студио, в което да прави записи на чалга музика, която да продава и да печели от нея. А творческите съюзи, които в крайна сметка са фундамент на културата (театрална, музикална, писателска), те не могат да бъдат преки бенефициенти, защото не са регистрирани като търговски дружества", казва актьорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови