Спират събарянето на "Къщата с ягодите"

OFFNews 09 март 2016 в 18:41 7246 3

Събарянето на "Къщата с ягодите" може да бъде спряно, след като Дирекция "Общински строителен контрол" е решила, че на собственика на сградата Валентин Златев трябва да бъдат препоръчани методи за възстановяване на конструкцията. 

Това съобщи на страницата си във Facebook депутатът от ДСБ Вили Лилков. 

Преди няколко месеца се появи информация, че Златев има намерение да я събори и да я изгради наново. От Министерството на културата обявиха, че е създадена комисия по въпроса и ще се посъветва с всички компетентни институции и експерти, преди да реши да позволява намеси по постройката.

В защита на "Къщата с ягодите" беше организиран протест, а над 8900 души се включиха в подписка с искане сградата да бъде запазена. 

Лилков обясни, че заедно със свои колеги депутати, сред които Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров, е отправил предложение до Дирекция "Общински строителен контрол" за изготвяне на тройна експертиза за "Къщата с ягодите".

Решението на Дирекцията е ректорът на Университета за архитектура, строителство и геодезия Иван Марков да посочи на Валентин Златев - собственик на сградата, "екип от водещи специалисти по сеизмично инженерство и зидани конструкции, които да извършат качествено и на съответното научно ниво исканата експертиза, в т.ч. да препоръчат методи и технология за възстановяване и укрепване на конструкцията на сградата". 

"Напълно е възможно да се окаже, че къщата може да бъде спасена, което показва, колко специфична и отговорна е работата на специалистите по недвижимо културно наследство и не може с лека ръка да се произнасят мнения и да се подписват становища за събаряне", коментира Лилков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!