Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ще изпепели ли Церсей Кралски чертог и къде отиде Варис

ОFFNews 14 юни 2016 в 17:13 11261 1

Внимание, следващите редове разкриват част от сюжета на 8-и епизод на шести сезон на сериала "Игра на тронове":

Последният епизод на "Троновете", който видяхме, не беше много динамичен, но за сметка на това направи някои интересни догадки и подготовки за грандиозен финал.

И докато действията на Север се съсредоточиха при обсадата на Речен пад, то в Кралски чертог нещата се въртяха около Церсей, Планината и Великия септон, пише "Индепендънт", разсъждавайки над две от загадките на серията - какъв слух проучва майстер Кибърн и къде отива Варис.

Бившата кралица предстоеше да се изправи на свещен съд, за да очисти греховете си, като се надяваше това да се реши в двубой, на който от нейно име да се яви Планината, или по-скоро неговата зомби версия.

Великият септон обаче усети накъде отиват нещата и убеди нейния син, крал Томен, да отмени със закон завинаги съдът чрез двубой, прецаквайки по този начин майка си. 

Малко след това обаче до ланистърката се появи нейният луд учен Кибърн, казвайки ѝ, че неговите "птиченца" са намерили нещо: "Слухове ли са това, или има нещо повече", попита тя, на което майстерът отговори: "Повече. Много повече".

Какъв е този слух? Има няколко възможности, но като че ли най-вероятна е Церсей да е разбрала за огромните количества адски огън, натъпкани под Кралски чертог от Лудия крал. Едно от местата, под които се намират бутилчиците, е Великата септа на Белор, където е и седалището на "врабците".

Значи ли това, че тя ще се опита да изгори септона и неговите хора? Но това би било лудост, тъй като ще се получи верижна реакция и целият град ще потъне в неизгасими пламъци.

Церсей обаче неведнъж е казвала, че е готова именно на това - тя много пъти е твърдяла, че ще изгаря градове до основи заради децата си, ако се наложи. Нещо доста вероятно, имайки предвид отчаянието, което я е обзело, и фактът, че ѝ остана едно-единствено живо дете, което бавно, но сигурно се отдалечава от нея.

Минути след разговорът ѝ с Кибърн виждаме нейния брат Джайм, който разговаря с Едмур Тъли. В течение на разговора Ланистър изтъква, че сестра му ще направи на пепел всеки град в името на децата си. На всичкото отгоре, по-рано този сезон в едно от виденията на Бран видяхме бурета с адски огън, които се взривяват.

Не е ли твърде видна подобна подсказка обаче? Други фенове са на мнение, че Церсей е разкрила нещо за Тирелите. Спекулациите са, че Лорас е разкрил пред Великия септон, че семейството му има общо с убийството на Джофри Баратеон. 

Според други тя е открила мръсни тайни за самия Върховен врабец. Какво обаче би направила с такава информация Церсей и дали би я приела така спокойно - предстои да разберем.

А къде е Варис?

Другата загадка е накъде отива Варис, след като напуска Мийрийн. Тук нещата не са толкова трудни, самият евнух казва на Тирион, преди да замине: "Нужни са ни приятели във Вестерос, както и кораби".

Със сигурност не е Кралски чертог - след изчезването му от града заедно с джуджето вероятно доста хора смятат, че той има пръст в смъртта на Джофри, така че там не е добре дошъл.

Може би на север ще се опита да потърси подкрепата на местните, които ненавиждат Ланистър и Тирел? Малко вероятно е обаче точно Болтън да му помогнат, особено в конкретната ситуация.

Тогава Железните острови? Самият Варис не знае за намеренията на Юрон Грейджой сам да потърси Денерис, но пък знае, че те имат кораби и не харесват никого на континента, което ги прави естествени съюзници с Таргариен. Въпреки това едно отиване до непредвидимите и агресивни железнородени е неразумно.

Остава Дорн. От книгите знаем, че домът Мартел активно подкрепя Таргариен и с радост би ги приел отново като крале. Може би сценаристите са решили най-сетне да включат тази сюжетна нишка в сериала.

Звучи логично това да стане и сега - Пясъчните змии, които вече контролират дорнските земи, са доста гневни на горе-долу всички във Вестерос, най-вече Ланистър, и са настроени войнолюбиво. Евентуална покана за съюз от страна на Варис би била доста удобна за тях.

И докато Дорн има армия и правилна нагласа към нещата - няма кораби, нито пък достатъчно големи и удобни пристанища, които да извозят подобна огромна армия.

Някои изразиха мнение, че след срещата си с червената жрица в Мийрийн Варис е тръгнал на пътешествие, за да преоткрие себе си. Но това е доста малко вероятно, особено имайки предвид настоящата ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12492

1

Jivko Jeliazkov

14.06 2016 в 17:35

За съжаление вече шести сезон Мартин не успява да наскочи садистичната си природа. Това си обича човека - кръв, черва, изтезания, предателства и интриги. Ако действието се пренесе 12 000 години напред във времето, единствената разлика ще са имената на героите.
 
X

Подкастът на OFFNews