Русия пусна списък с желани теми за филми, които ще получават субсидии

ОFFNews 27 май 2016 в 19:21 7265 7

Кадър от "Сталинград".

Главата на руското държавно филмово студио "Роскино" разкри наскоро, че болшинството от руските продукции се нуждаят от държавно спонсорство, за да не излизат на загуба, предаде "Гардиън". Сега Министерството на културата на страната публикува списък с осем теми, които местните продуценти ще направят добре, ако засегнат в сюжетите си, за да спечелят държавни пари.

Предимство ще имат лентите за руската военна история, революцията, историите с главни герои, демонстриращи примерна трудолюбивост или борещи се с престъпността, тероризма и екстремизма, филмите, изтъкващи традиционните ценности и действията в полза на обществото.

Властите се надяват да се появят повече филми, разказващи за големи открития, подвизи и борбата на човека за надмогване на повратностите на живота.

Миналата година най-известното руско студио, "Мосфилм", се осигури 300 милиона лири от държавата, за да възстанови прежната си слава, която даде на света Сергей Айзенщайн и Андрей Тарковски. 

Желанието на Кремъл да започне да конкурира Холивуд идва навреме, след като наскоро излезе доклад, според който в последните години гледаемостта на руските филми в страната е спаднала, докато американското кино бележи все по-големи успехи в европейската държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови