Разкопките при Ларгото готови за посещение до октомври

ОFFNews 23 юни 2015 в 20:33 8501 2

Снимка МК

Вежди Рашидов проверява разкопките при Ларгото.

Вежди Рашидов инспектира заключителния етап на проекта за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика".

Строителите дадоха дума на министъра, че на обекта се работи и в почивните дни, а целта е да се спази обявената дата за завършване на цялостната реконструкция на Ларгото. Очаква се всичко да е готово до края на октомври тази година.

"Радвам се, че съвсем скоро в София ще имаме най-големия музей на открито – със завършването на изграждането на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" ще покажем на всички и как умеем да се грижим за опазването на културно-историческото ни наследство", отбеляза министърът.

Заключителният етап на проекта предвижда благоустрояването на зоната на площад „Независимост“ и на зоната под бул. „Мария Луиза“ с обща площ 8 000 кв. м.

Зоната на площад „Независимост“ под Ларгото е с площ 4 850 кв. м и обхваща пространството между съществуващите подлези на Източната Сердикийска порта на античния град, централния подлез с храм „Света Петка Самарджийска“, пространството под пътната връзка между булевардите „Княз Дондуков“ и „Тодор Александров“ и пространството под площада пред ЦУМ.

В тази зона ще бъдат частично реставрирани локализираните археологически структури и ще бъде обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки. Предвижда се възстановяването на надлъжния и напречния профил и тротоара на разкрития сектор от Декуманус максимус, както и реконструкция на пиедесталите, които са носели колонния ред по фронта на Декумануса. Ще бъдат обособени зони за музейно експониране на демонтираните при разкопките под бул. "М. Луиза" останки от църква и фрагмент от хан от средновековния период, както и експозиции на привнесени от други части на града артефакти от античната епоха.

Ще бъдат обособени и зони за отдих, пространства за провеждане на сценични дейности и изложби, арт галерии и книжарница, както и пунктове за административно-техническо управление на комплекса и информационно-туристическо обслужване на посетители.

Зоната под бул. "Мария Луиза" е с площ 3 150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. „Мария Луиза“.

Тази зона ще е с музеен характер и предвижда цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки. Ще бъдат изградени метални ажурни пасарелки на места със стъклен под, осигуряващи два екскурзоводни маршрута. Първият ще дава възможност на посетителите да се запознаят като цяло с консервираната, частично реставрирана и експонирана археология. Вторият маршрут е допълващ и ще позволява по-детайлно запознаване с някои археологически останки. Особено внимание ще бъде обърнато на запазените и документирани декоративни елементи (мозайки), като проектът предвижда запазването им in situ. Предвижда се консервация на секторите със запазена оригинална настилка на античните улици, а в частите от улиците, където настилката не е запазена – реинтеграция на такава по съществуващ образец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!