Рашко Младенов пое културата, Рашидов се отдава на скулптура

Невена Илиева 27 януари 2017 в 14:38 4547 0

Снимка Невена Илиева

Вежди Рашидов предаде щафетата на Рашко Младенов в Министерство на културата с официална церемония в сградата на ведомството. По традиция министрите на културата си предават Манасиевата хроника при смяна на властта.

Вежди Рашидов направи отчет за свършената работа при неговото управление. Той заяви, че не е сменял хората от екипа още от времето на Стефан Данаилов. "Нищо не съм сменял. Всички са стари професионални кадри. Хора опитни." 

По негови думи Министерство на културата има достатъчно пари, за да завърши започнатите проекти. "Не сме пипали бюджета, пари имате, г-н министър. Редно е Вие да определите вашите приоритети, да определите каква политика желаете, а за това трябват средства. Въпреки това парите винаги не достигат."

Като свои успехи той определи увеличението на пари за театрите от 40 млн. лв. на 80 млн. лв. Парите за кино са увеличени с 4 милиона, като има перспектива за увеличение с още един милион в рамките на година, посочи Рашидов. Бюджетът за култура е с 14 млн. повече, от който 10 млн. са насочени за театрите. По негови думи България стана все по-разпознаваема по света, особено след изложбите в Лувъра и подписаното ново 5-годишно сътрудничество с парижкия музей. 

Пред настоящия министър на културата стоят няколко основни проекта, върху които ще трябва да се съсредоточи в следващите няколко месеца. Вежди Рашидов определи като най-важни международната дейност, подготовката за председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. и довършването на едно от крилата на "Квадрат 500".

Снимка: Невена Илиева

"Много хора смятат, че културата е само театър и кино, но културата е много сериозно звено със 102 подзвена, в които има много хора, които понякога недоволстват. Пазете си здравето, аз приемах всичко много емоционално. Не позволявайте да се разболеете като мен и Стефан Данаилов", посъветва Рашидов.

Новият културен министър Рашко Младенов има дългогодишна кариера в киното и театъра и има солиден управленски опит на директорски позиции. Доскоро оглавяваше Благоевградския театър, а гилдията го помни още като шеф на Сатиричния театър в столицата и на русенската трупа.

"Освен с театър аз се занимавам и с музика и проблемите в тези сфери са ми ясни. Единственото, което мога да си призная, е че трябва да навляза в културното наследство, ще ми трябва помощ", призна Младенов. 

Той заяви, че е добронамерен и отворен за всеки, който иска да общува. Обеща, че няма да създава граници в общуването. "Моля за вашата помощ, не допускам, че ще бъда подведен", допълни още новият министър на културата.

На раздяла Вежди Рашидов направи емоционално признание, че раздялата му с поста не е лека и каза, че ще се отдаде на изкуството и скулптирите си занапред. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови