Рашидов тихомълком отменил статута на паметник на културата в интерес на Киро Японеца (видео)

ОFFNews 27 април 2017 в 14:25 19492 7

Снимка fadingsofia.rcss.eu

"Двойната къща на Митови" през 2014 г.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов тихомълком е отменил статута на къща - паметник на културата в София, показва разследване на бТВ.

„Двойната къща на Митови”, както е по-известно зданието, е построена преди 110 години, а сега е поставена пред събаряне, след като по време на президентските избори Mинистерството на културата премахва защитения й статут.

Архитект на къщата е Георги Тодоров, който я проектира за семейството си, на така наречения Рингов булевард в София (от 2000 г. наречен бул. Васил Левски), оформен след Освобождението и застроен с фамилните къщи на видни хора.

През 1976 г. къщата придобива статут на паметник на културата „за сведение”. И така получава защита от институциите - до 11 ноември миналата година, когато Министерството на културата неочаквано премахва статута между двата тура на президентските избори.

„Някой мастит бизнесмен купува имота, иска да построи нещо голямо, сградата е защитена. Почват процедури, които никой не знае къде отиват, къде стигат. Накрая сградата или губи статута си, или се събаря, въпреки че е със статут”, коментира Борис Бонев от „Спаси София” пред бТВ.

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца, оцелял след няколко опита за покушения срещу него. Едно от тях става пред бизнес сградата до „Двойната къща”, която също е негова собственост.

"Двойната къща" сега. Снимка: btvnovinite.bg

„Той е супер арогантен. Тази сграда принадлежи на други хора, изнуди ги чрез много сериозен физически натиск да му я продадат за смешни пари”, каза жител от района, пожелал да остане анонимен.

През годините ценният имот преживява няколко пожара. Според живеещите в района става дума за умишлени палежи, за да се предизвика нов строеж.

„Втория път, като се случи, аз минавах оттук. Качвайки се, беше към 12 през нощта, 2 минути по-късно цялото гореше. За 2 минути, за да стане, е залято с нещо”, допълни анонимният жител на района.

Плановете на Киро Японеца са на това място да се изгради подземен гараж. Събарянето на сградата ще започне до няколко дни.

При появата на екипа на репортерския екип на телевизията охраната на Киров опъва полицейска лента, за да не се снима, а Киро Японеца започва да обяснява, че няма смисъл да се прави репортаж.

„Тази къща не е паметник на културата и репортажът ви ще е излишен. Била е, сега не е паметник на културата. Има решение на МС”, заяви Киров.

„Яворов ли е живял, или Иван Вазов? Кой е живял тук? Моята гледна точка ще я чуете след репортажа, който правите, и няма да ви е добре. Гарантирам ви го”, допълни той.

От Министерството на културата отговориха, че режимът е променен, след като е установено, че „сградата стои чуждо и нехармонично в средата около нея и че липсва частен интерес за нейното запазване”.

ОFFNews потърси за коментар Вежди Рашидов, но той не отговори на обаждането ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

7

Victimized

28.04 2017 в 13:06

"А сега си траят, че това не е култура и не е паметник."

Как можеш да си траеш и едновременно с това да твърдиш, че това не е паметник и не е култура? Или вие както обикновено имплементирате своето объркано виждане в чуждите глави .....

12139

6

Диян

28.04 2017 в 00:28

Боклуци долни!

10571

4

Hissarion

27.04 2017 в 15:12

Капитализмът иска жертви. След години мястото ще е познато само като паркинга на Киро Японеца, а улицата ще се казва Вежди Рашидов.

29217

3

Лопе де Вега

27.04 2017 в 15:06

После червените другари тук ме критикуват, че искам събарянето на национални паметници на културата. Само за осмоъгълния петохуйник съм настоявал. А сега си траят, че това не е култура и не е паметник. За едно печено прасенце и кило вино...

Поздрав!