Рашидов подписа заповед за възстановяване на Тютюневия склад в Пловдив

Обеща да не закрие нито един театър в България

ОFFNews 24 март 2016 в 20:54 3795 4

Снимка МК

Рашидов с кмета на Пловдив по време на посещение в градския театър.

Вежди Рашидов днес бе на посещение в Пловдив, където съобщи, че е подписал заповед за възстановяването на Тютюневия склад на улица "Одрин” №8, който бе бутнат незаконно преди няколко седмици, предаде БНР.

Документът задължава собствениците да подготвят проект, съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и след евентуално одобрение сградата да бъде възстановена в срок от една година във вида, в който е била, преди да бъде бутната.

"Някой трябва да е мъжкар и да си поеме отговорност. Ако това е и строителят, главният архитект да не знае, че това е паметник. Цяла България знае, само той не знае. В този момент той оставя кметът да се оправдава. Това вече не е почтено. При нас грешка няма. Грешка щеше да има, ако бяхме подправили документа, който излиза от архива. Ние го извадихме. Аз само ще си позволя да кажа, че всеки чиновник под кмета, който работи в една Община, трябва да знае по надлежния ред как се изискват документи и как се иска достъп до информация", коментира министърът.

Министър Рашидов каза също, че в момента се актуализира списъкът с всички паметници на културата в Пловдив, които са около 800. Срокът за получаване на тази информация от Общината е 2 месеца.

Относно скандала около предложението да се закриват държавни театри, Рашидов обеща, че театри в България няма да се закриват.

"Колкото повече театри можем да ремонтираме и да създадем условия на творците да се развиват и да привличат млади таланти, толкова по-добре, надявам се и колегите да заработят още по-активно", допълни той.

Според него до септември 2016 г., когато се открива 20-тото юбилейно издание на Международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът", изгорелият през 2013 г. театър в Пловдив ще е ремонтиран и открит за посещение.

„Намерихме сили, намерихме парите и виждаме, че театърът в Пловдив ще стане факт. Едно нещо, което беше в сажди и пепел, днес вече се материализира и то в много добър вид. Целта не е да бързаме, а нещата да стават качествено, много държа на това”, заяви Вежди Рашидов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови