Природонаучният музей с уникална изложба с картини на растения и животни

OFFNews 14 декември 2015 в 15:35 7336 0

Националния природонаучен музей в София.

Днес от 18:30 часа в Националния природонаучен музей ще бъде открита изложбата „Голямото завръщане”, целяща да покаже връзката между изкуството, науката и опазването на дивата природа.

Картините поставят акцент върху проблема за ролята на художника, който се стреми към намирането на баланс и хармония между необходимото точно следване на натурата и своя собствен артистичен подход. В нея са събрани голям брой илюстрации, публикувани в научни издания, плакати, брошури и други информативни материали, както и нови, непоказвани досега произведения. 

Експозицията вече имаше своето първо откриване в Ректората на СУ, където съпътства Първата национална конференция по реинтродукция на консервационно значими видове в България. Всички видове растения и животни, които са обект на подобни проучвания и дейности, са показани в изложбата.

Отново днес ще бъде представен и издаденият от "Пенсофт" каталог на изложбата, в който е събрана информация за голяма част от авторите с най-голям принос за развитието на тази област на изкуствата у нас.

"Изборът на мястото, където тя ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на столицата, не е случаен. Голяма част от творците, илюстрирали най-големите и престижни зоологични и ботанически издания в България, започват да се занимват с научна илюстрация именно в Природонаучния музей. В сградата на музея с най-дългогодишна и интересна история у нас те поставят основите на научната илюстрация. Освен това всеки художник научен илюстратор или пък анималист без съмнение попада там, започвайки задължителното необходимо проучване на избраните от него обекти", споделят организаторите.

В каталога и на изложбата ще можем да видим творби на: Анелия Пашова, Велиана Иванова, Венцислав Кръстев, Добрил Янков, Зорница Пенчева, Кирил Кръстев, Кристина Стоянова, Нели Друмева, Любослава Димитрова, Пламен Петров, Теодора Пешева, Фелипе Рибас, Ана Николова, Василка Стоянова, Димитър Ненов, Людмил Илиев, Миглена Савкова, Милена Радева, Минчо Тодоров, Надежда Йотова, Димитър Влаев, Виктор Паунов, Георги Пчеларов, Асен Игнатов, Велизар Симеоновски, Деница Пенева, Любен Домозетски, Елена Кметова-Биро, Игната Василева, Мария Крумовска и Петя Евлогиева.

Музеят се намира на бул. "Цар Освободител" № 1, точно до Руската църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови