Полша купи една от най-ценните частни арт колекции в света за нищожна сума

Сред артефактите е и "Дамата с хермелина" на Леонардо да Винчи

ОFFNews 30 декември 2016 в 13:05 21328 3

Леонардо да Винчи - "Дамата с хермелина"

Полското правителство купи световноизвестната частна колекция на полското семейство Чарториски, включваща една от най-известните картини на Леонардо да Винчи - "Дамата с хермелина", за малка част от пазарната ѝ стойност, предава Би Би Си.

Колекцията от 86 000 артефакта и 250 000 ръкописа и книги е продадена за общо 100 млн. евро, като преди това е била оценена на 2 милиарда евро.

Освен "Дамата с хермелина", която се оценява на 350 млн. евро, колекцията съдържа и картини на Рембранд - "Пейзаж с Добрия самарянин", както и на Реноар. 

Рембарнд - "Пейзаж с Добрия самарянин"

Главата на семейство Чарториски - Адам Карол Чарториски, потомък на принцеса Изабела Чарторийска - основала колекцията през 1802 г., каза , че се чувства "сякаш прави дарение" , следвайки примера на предците си, които "винаги са работили в полза на полската нация".

Управленският борд на фондация "Чарториски" подаде оставка в знак на протест. В изявлението си управителите казват, че не им е била поискана консултация относно продажбата на колекцията. 

Купуването на колекцията е част от плана на правителството да национализира важни бизнес и културни артефакти, за да повиши националната гордост.

"Има 14 картини на Леонардо да Винчи по света и ние притежаваме една от най-великите", коментира полският културен министър - Пьотр Глински.

Той допълни, че покупката "гарантира правото на поляците върху колекцията", а преговорите по сделката са продължили няколко месеца.

Изследвания показват, че хермелинът е нарисуван на по-късен етап. Според историците, дамата е Чечилия Галерани, която е била любовница на херцога на Милано - Людовико Сфорца, поръчал портрета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

3

Ние пък ще купим от Веждито артефакти на стойност 2млн за 100 млн и така ще се изравним с поляците.