Подписка за запазването на гроба на Яворов

OFFNews 14 ноември 2014 в 15:10 7471 3

Пейо Яворов.

Снимка Wikimedia.

Пейо Яворов.

Подписка в интернет събира подкрепа за възстановяването на гробовете на Пейо Яворов и Лора Каравелова.

"Пиша Ви това отворено писмо с огромната молба да обърнете внимание на гроба на поета. Този октомври се навършиха 100 години от смъртта на Яворов. Аз, като всеки българин, запознат с родната си история и литература, реших да отдам почит на големия български писател. Посетих гроба му с малко закъснение - на 9-ти ноември (неделя)", пише авторката.

Тя изразява тъгата си от факта, че до гроба на поета се стигало само чрез упътвания от администрацията на парка, а очакванията й да завари венци и цветя около него не се оправдали.

"За мен най-голямата изненада беше друга. Върху самия гроб на Яворов има поставена статуя/паметник, който се руши. От другата му страна, точно до алеята, е гробът на Лора Каравелова - съпругата на поета, дъщерята на Петко Каравелоя, прелеменницата на Любен Каравелов. Единствената причина да позная нейния гроб е това, че знаех предварително къде се намира - благодарение на биографична книга за поета и с помощта на дамата от администрацията. Липсва каквато и да било паметна плоча, кръст, име или нещо друго, което да показва, че това е гробът на Лора. Обрасъл в храсти, тръни и бурени, той е крайно неподдържан. Почти в такова състояние е и този на самия Яворов - статуята е напукана, занемарена и съвсем скоро някое парче ще се откъсне от нея", пише в посланието.

Жената моли всеки да помогне не само на рушащия се дом на поета, но и на гроба му, като изтъква огромният му принос за България и културата ни.

"Най-искрено се надявам, че това писмо ще достигне до хора, които активно работят за съхраняване на българската култура, защото паметниците от нашето минало са едни от светините, които ни напомнят какво сме постигнали, най-вече във времена, когато родната култура е трябвало да навакса изгубените в робство векове", завършва авторката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови