Почина великият сър Кристофър Лий

ОFFNews 11 юни 2015 в 15:12 20122 2

Сър Кристофър Лий в образа на Саруман във "Властелинът на пръстените".

Сър Кристофър Лий е починал на 93-годишна възраст в неделя, 7 юни, след като е бил приет в болница в Лондон заради проблеми с дишането и сърцето, предаде "Гардиън".

Решението смъртта му да се оповести с няколко дни закъснение е на съпругата му, с която са били заедно над 50 години, която е искала да информира първо семейството им.

Освен добре познат от множество филми, сред които "Властелинът на пръстените" "Хобит" - Саруман, "Междузвездни войни" - Граф Дуку, "Джеймс Бонд" - Франциско Скараманга и др. Сър Лий също така беше и вокалист в няколко метъл албума, включително и Charlemagne: The Omens of Death.

Той беше произведен в рицарство през 2009 г. и получи членство в Bafta през 2011 г.

Сър Кристофър Лий е роден на 27 май 1922 г. в Белгравия, Лондон, в семейството на подполковник Джефри Лий и контеса Естел Мария Карандини де Сарзано. Майка му е всепризната със своята красота и е модел за много картини и скулптури на велики художници и скулптори от тази епоха. Прадядото по майчина линия на Кристофър Лий е италиански политически бежанец, а прабаба му е оперната певица Мария Карандини.

Кариерата му в киното започва през 1947 г. в роля в готическия романс "Коридорът на огледалата", но започва да добива популярност едва през 50-те години на миналия век, когато участва в продукцията на филмово студио "Хамър" - "Проклятието на Франкенщайн", след което прави още 20 филма с актьора Питър Къшинг.

Най-известната роля на сър Кристофър Лий с "Хамър" е на Дракула, след която той добива голяма известност. Въпреки това артистът не е доволен от представянето на героя - "Те не ми дадоха да правя нищо. Молех "Хамър" да използвам някои от репликите, написани от Брам Стокър. От време на време вкарвах по някоя по време на снимките. Накрая им казах, че няма повече да играя Дракула. И тогава всичко се обърна с краката нагоре", казва той в свой коментар пред Тотъл Филм през 2005 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови