Почина поетът дисидент Петър Манолов

ОFFNews 08 февруари 2016 в 15:12 6225 2

Снимка stinoti.com

Петър Манолов.

На 76-годишна възраст е починал поетът дисидент Петър Манолов, предаде БНР.

Името на Петър Манолов нашумя през 1988 година, когато заедно с Илия Минев учредява Независимото дружество за защита правата на човека и става негов секретар. В началото на 1989-а е арестуван и обявява гладна стачка, след като силовите органи изземат поетичния му архив.

През февруари 1989-а по разпореждане на ЦК на БКП в цялата страна се провеждат открити партийни събрания с обсъждане и заклеймяване на поезията му. През май 1989 година Манолов и семейството му са екстрадирани и живеят в Париж. В емиграция поетът създава фондацията „Болната планета - ВЗОВ“.

Завръща се в България през 1991 година и се кандидатира за президент през 1992-ра от независимото дружество "Безпартийни за демокрация". Остава обаче настрани от политиката до края на живота си.

През 2014 година Росен Плевнелиев го награждава с орден "За гражданска заслуга”. Автор е на стихосбирките: „Докато стана пясък", „Две поеми", „Кръгова отбрана", „Кобни думи".

Опелото ще се състои на 9 февруари 2016 година от 11:00 часа в църквата "Св. Архангел Михаил" при Централните гробища - Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!