Пишат нови "Кентърбърийски разкази" на Чосър с бежанци

ОFFNews 15 юни 2016 в 22:24 5530 4

Джофри Чосър.

През 14-и век Джофри Чосър написа своите прочути "Кентърбърийски разкази", включващи в себе си „Разказът на Батската невяста”, „Разказът за Търговеца” и „Разказът на Рицаря”. Днес, 600 години по-късно, няколко британски автора решиха да ги пренапишат, използвайки преживяванията на бежанци, пише "Гардиън".

Али Смит, Крис Клийв и Марина Левицка са решили да напишат модерни "Кентърбърийски разкази", като за целта са се срещнали с множество имигранти, които са разкрили своите истории, за да бъдат включени в книгата.

"Бежански разкази" ще включват в себе си „Разказът на Шофьора на камион” на Крис Клийв, „Разказът на Задържания” на Али Смит, „Разказът на Зависимия” на Левицка и „Разказът на бежанеца” на Пейшънс Агбаби.

Идеята за сборника е дошла от група доброволци, които помагат на задържаните на летище Гетуик бежанци. Там те са разговаряли с различни имигранти, които са им споделили, че искат светът да се запознае с техните истории.

Бежанците обаче ги е било страх да излязат с лицата си зад своите думи и затова писателите са им дали идея - да използват "Кентърбърийски разкази" за шаблон.

„Разказът на Задържания“ на Смит, например, разказва за мъж, бежанец от Гана, който станал жертва на трафик на хора в Англия, където работи 5 години при ужасяващи условия. Накрая успява да избяга и отива в полицията, където го вкарват в затвора за 6 месеца и го пращат в лагер за бежанци.

Следващата доза от разкази ще бъде събрана през юли, когато Джаки Кей, Камила Шамзи и др. писателите ще минат през лагерите, за да напишат своите бежански истории.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

4

ДидоВъТъ

16.06 2016 в 04:06

Тия от толкова поколения инцест невроните в мозъците им дават на късо.Баси,нас не ни искаха,а тия камилолюбовчий директно си ги осиновяват.
>А некъв иракчанин,от "добре-дошлите", онзи ден във Виена е осъден на 6 г. за изнасилване на 10 г. момче.Кмета на Лондон,новия,щял да забранява реклами с красиви жени,че се депресирали хората от толко' плът по плакатите.Баси,накъде сме трАгнали?

26179

3

ELPIDA

15.06 2016 в 23:56

Ахъ,Princi "Време е трафикантите..." да опразнят кесията на Пачино... жаль...

29585

1

Izalina

15.06 2016 в 22:33

Да пишат квото си искат, но да спекулират с името на Чосър чак малко нескромно ми се види!