Откриха най-голямата раннохристиянска катедрала в Родопите

OFFNews 11 август 2016 в 12:49 24419 5

Снимка Екип на експедицията

Археолози откриха най-голямата раннохристиянска катедрала в Родопите. 

Екипът на проф. Николай Овчаров е открил в Перперикон основите на голяма трикорабна базилика - епископската катедрала от V в., съобщи "Сега". 

Сградата е била с монументална каменна колонада, масивни зидове от огромни квадрови блокове и красива монументална украса, обясняват археолозите.

Досега е разкрита централната част с дължина 25 м и широчина 15 м. Предполага се, че заедно с втория притвор и двора атриум дължината ще достигне 40 м.

С тези размери тя е по-голяма от Старата митрополия в Несебър и е съпоставима с такива храмове като „Св. София“ в София, Еленската и Беловската базилика, допълват специалистите.

През ІХ в. църквата е преустроена, като тогава е функционирал само центаралният кораб. Тогава сградата е превърната в еднокорабна базилика и функционира в този вид до ХІV в., когато Перперикон е превзет от османските турци.

Наоколо се е оформил некропол от покрити гробници, от които са фиксирани 25, като тяхното разкриване предстои.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

4

Victimized

11.08 2016 в 17:03

Не , но съм педантичен към историческата тематика ....

25665

2

Victimized

11.08 2016 в 15:25

Доста неуместна шега , Божо може да е всякакъв , ама поназнайва историята , въпреки , че лъже доста често . Но само идиот може да каже , че даден ХРИСТИЯНСКИ обект е построен 2000 години преди ХРИСТА .....