Откриха изложбата „Места и лица от Родопите и Беломорието” (галерия и видео)

OFFNews 20 февруари 2016 в 11:00 14494 0

Снимка Сергей Антонов.

Крум Савов е фотограф снимал в началото на 20-ти век в Родопите.

В галерия "Средец" на бул. "Ал. Стамболийски" № 17 бе открита изложбата „Места и лица от Родопите и Беломорието” с фотографии на Крум Савов (1882 – 1949), съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Експозицията, която ще пренесе посетителите в света на родопчаните от началото на XX век, е съпътствана и от луксозен албум със снимки на емблематичния родопски фотограф, запечатал живота в Орфеевата планина и Беломорието.

Трудът излиза под съставителството на известния ни художник-фотограф Иво Хаджимишев. В голям формат на луксозна хартия са отпечатани близо 150 снимки на Савов, съхранявани в Държавен архив – Смолян, Исторически музей – Асеновград, и Етнографския музей в Пловдив.

Уникалното издание прави заявка да се превърне и в истинска библиографска ценност, защото пред нас оживяват родопчани от началото на XX век в снимки с изключително качество, непостижими дори и днес. Албумът е със заглавие ''Места и лица от Родопите и Беломорието. Крум Савов – 1882 – 1949''. Книгата започва с встъпителни думи ''Защо Крум Савов?'' на Иво Хаджимишев, а Зоя Начева – директор на Държавен архив – Смолян, е подготвила студия за личността и творчеството на Крум Савов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови