„Одисей пътува за Итака“ на сцената на Сатирата

ОFFNews 10 март 2017 в 14:18 4543 0

На 15 март (сряда) от 19,30 ч. Драматичният театър „Константин Величков“ в Пазарджик гостува на сцената на Сатиричния театър с „Одисей пътува за Итака“ от Константин Илиев в постановка на Владлен Александров.

Пиесата е написана през 1984 г., но ръководството на Народния театър „Иван Вазов“ я окачествява като черногледа и отказва да я включи в репертоара си. В Бургаския театър обаче се стига до постановка, без текстът да е минал през задължителната процедура на одобрение от репертоарната комисия при Комитета за култура. След премиерата през 1984 г. следват до 2016 г. постановки в 17 български и един полски театър.

Спектаклите по „Одисей пътува за Итака“ са между най-значителните постижения в режисурата на Леон Даниел, Иван Добчев, Слави Шкаров. В централни и епизодични роли от са се изявявали Георги Калоянчев, Стоян Стоев, Стоян Гъдев, Иво Русев, Стоянка Мутафова, Вера Делчева, Петър Слабаков, Мария Статулова, Румяна Бочева и много други талантливи български актьори.

Спектакълът тече като криминална история с много комични елементи и неочаквани обрати. Въпреки заглавието, в пиесата не става дума за морета, кораби и герои от древногръцката митология. Герои са българи от нашето време, с всичките им познати и новопридобити характерни черти, качества и недостатъци.

„Одисей пътува за Итака“ е пиеса както за най-близкото минало, така и за днешния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови