Нобеловият лауреат Дарио Фо е бил фашист и комунист, разкри досието му

OFFNews 19 октомври 2016 в 20:22 12614 37

Дарио Фо.

Дарио Фо, носителят на Нобеловата награда за литература от 1997 г., е бил последователно фашист и комунист, се посочва в документи на италианската политическа полиция, които бяха разкрити от местни медии, съобщи БТА.

Оказва се, че досието му е водено цели 50 години, като първият сигнал е подаден на 19 февруари 1960 година. В него се съобщава, че Дарио Фо е участвал в "проява на културен клуб, който се контролира от комунистическата партия", като от този ден насетне той не спира да е обект на интерес от страна на политическата полиция.

В неговите картони в полицейската картотека е записано също, че "изпитва ужас от механизацията и от всякакви механични предмети, а по вина на неговата съпруга, която е запалена комунистка, политическите му възгледи претърпяват завой към течението на "танкистите" в партията (така е наричана групата, която поддържа навлизането на съветските танкове за потушаване на антикомунистическата революция в Унгария през 1956 г.)". Отбелязано е също, че организира изложби на живопис "със слаб успех, най-вече поради липсата на артистични достойнства на излаганите картини".

През 1962 г. Фо и съпругата му Франка Раме биват замесени в скандал, след като техен скеч в най-известното телевизионно музикално предаване по националната телевизия - "Канцонисима", е снет от програмата, което кара съпрузите да напуснат шоуто. Темата на скеча е за строителните работници, които точно тогава стачкуват, и предизвиква гореща дискусия в парламента.

Един месец след това началникът на "Поверителни дела" в МВР нарежда на полицията в Милано да изготви подробна биография на Дарио Фо по нареждане от най-високо ниво.

Известно време след това от Минало пристигат 4 страници, в които е описан жизненият път на твореца още от самото му раждане. Там се отбелязва: "Споменатият Фо се присъединява през 1944 година към ИСР като доброволец във формация на "Черните ризи" (бел. ред. - паравоенната фашистка организация на Бенито Мусолини), базирана в Боргоманеро, в провинция Новара, която е придадена към парашутния батальон "Фолгоре".

Италианската социална република, известна още като Републиката на Сало (с ударение на втората сричка), е марионетен авторитарен режим, който е създаден през септември 1943 година в Северна Италия от силите на хитлеристка Германия. Държавен глава е Бенито Мусолини с титлата "дуче" ( от латински dux, върховен водач на въоръжена общност или на цял народ), но фактическото управление се осъществява от германското военно командване. Столица е община Сало на брега на езерото Гарда, в която са разположени някои "министерства", между които и "министерството на народната култура", дало наименованието "социална република". Първоначално "черна риза" е не само част от униформата, но и най-ниското звание в Доброволната милиция за национална сигурност. След обявяването на "социалната република" Фашистката републиканска партия (ФРП) на Италия се преобразува във военизирана организация с название Спомагателен корпус на отрядите за действие "Черни ризи", който се състои от Черни бригади, формирани на териториален принцип във всяка административна провинция, обясняват от БТА.

Подобна новина е освен че е шокираща сама по себе си, е и в разрез с последващите му политически влечения към комунизма.

"Известна е комунистическата му ориентация по посока на лявото течение в ИСП (Италианската социалистическа партия). Няма данни обаче, че принадлежи към тази партия. Въпросната (Франка) Раме е категорично ориентирана към ИКП (Италианската комунистическа партия), както и всички членове на семейството, от което произхожда. Както Фо, така и Раме поддържат нормално поведение и изобщо не са криминално проявени", пише в доклада на миланската полиция.

Най-обемиста е документацията, отнасяща се до връзките на Дарио Фо и Франка Раме с "Червената спасителна служба" - мрежата за оказване на юридическа и финансова помощ на излежаващи присъди терористи от лявоекстремистки въоръжени организации като "Червените бригади" и "Борбата продължава" - както и с чуждестранните терористични формации в Германия и Близкия изток. Това става причина през 1983 година на Фо да бъде отказана входна виза за САЩ.

Италианските органи полагат значителни усилия, за да проверят хипотезата дали Дарио Фо не е "Великият старец" на левия въоръжен екстремизъм, тоест онази скрита и авторитетна фигура, която контролира и маневрира социални, политически и икономически формации. Такива доказателства липсват, допълват от БТА.

Донесенията за Фо намаляват в края на 80-те и началото на 90-те години, когато спада и лявата "революционна треска" в страната. Последните данни за него са от 2006 и 2011 г., когато на общинските избори в Милано се явяват кандидати от "Листата на Фо".

Драматургът почина на 13 октомври 2016 г. на 90-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови