Нито лев от санкциите, наложени от Министерство на културата, не отива във фонд „Култура“

OFFNews 05 декември 2016 в 15:26 6136 0

За всеки един сектор, в който Министерство на културата (МК) осъществява проверки по Закона за авторското право и сродните му права, се събират санкции, част от които трябва да отиват в Национален фонд „Култура“. За периода от 2013 – 2015 г., обаче, нито лев не е постъпил във фонда, насърчаващ творчеството.

Това стана ясно от интервю на председателя на дружеството на композитори и автори Музикаутор Ясен Козев за Bloomberg TV Bulgaria.

Ясен Козев представи редица примери, при които МК би могло да има повече приходи за държавния бюджет, като също подкрепя творческите индустрии. Събраните имуществени санкции за периода 2013 – 2015 г. са в размер на 44 500 лв., което представлява нищожна стойност на фона на големия сив сектор, а въпреки че по закон 50% от тях трябва да влязат в Национален фонд „Култура“, там са постъпили 0 лв.

„Когато парите отиват в Национален фонд „Култура“, те ще се разходват за творчество, за генериране на нови произведения, на нови песни, на всякакви неща, свързани с освежаване на творческия процес“, подчерта председателят на Музикаутор.

Ясен Козев говори за това, че българската държава е прецедент сред повечето страни по света, в които се събират компенсационни възнаграждения за авторите от производството на звуконосители. „Когато се произвеждат дискове, хардискове, телефони и много устройства, на които може да се съхранява памет, самите производители трябва да плащат нищожно малки такси. Да речем, на един диск е 1,25% от доставната стойност, но те се произвеждат милиони. В България се борим от 2003 г. насам да се постигне нещо. Дори да не са оптималните стойности – ние не можем да достигнем и 5% от тях!“, изрази възмущението си Ясен Козев, като посочи, че този механизъм, предвиден в закона, не работи изобщо.

Председателят на Музикаутор коментира още, че ако се спазва така написаният закон, без никакви промени, грубо казано държавата може да генерира от творческите индустрии над 10 млн. лв. годишно от ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews