Музикалният театър може да се сгромоляса, "Сфумато" тече

След ремонт за 5 млн. Русенската опера "отвън бонбонче - вътре цялата тече"

OFFNews 14 март 2017 в 11:27 7021 3

б

Снимка БГНЕС архив

Проблемът с Квадрат 500 е преекспониран от медиите, защото има много по-големи проблеми с другите културни институции.

Това заяви служебният министър на културата Рашко Младенов пред бТВ.

Припомняме, че ценни картини бяха поразени от повреда в климатичната инсталация, за което бяха отстранени две служителки, подали сигнал за това, а акад, Светлин Русев напусна ръководството на Квадрат 500, известен като българския Лувър.

Служебният министър разказа, че е отишъл изненадващо в Кавдрат 500 и е помолил да види поразените картини, но е видял прозорци, запушвани с вестници и е бил изненадан, че картините не са преместени в други зали с нормална температура, за да не пострадат, а са оставени на ниските температури. „Явно ръководството не се справя, както трябва и затова художници искат да се смени ръководството на галерията“, каза Рашков.

Рашко Младенов каза още, че е разговарял вчера и с акд. Русев, който е разказал за вътрешни неуредици и междуличностни конфликти в галерията. Затова Рашко Младенов изчаква, за да чуе всички страни и да вземе решение как да постъпи с ръководството на Квадрат 500.

„Всички са се втурачили в Квадрат 500, когато Музикалният театър, който е само на 100 метра от там, може да се сгромоляса и с десетки години не е правено нищо в него“, каза Младенов.

Той изреди: Същото е положението и с Русенската опера, в която преди 5 години е имало основен ремонт и при него сценичната механизация не е пипната. А отвън е бонбонче – страхотна. А в момента се получават съобщения, че покривът целият тече. Същото е и с Народната библиотека, чийто покрив падна върху читател, както и театър „Сфумато“, който тече отвсякъде“.

„Много неща са занемарени през годините, методиката, парите за култура, които се оказа, че трябва да покрият миналогодишните дългове – става въпрос за милиони и всички пари на министерството няма и да стигнат“, добави Младенов. Той каза, че сега културата започва на нула, след като се покроят дълговете. Рашко Младенов каза, че са нужни пари за много институции, „за да не паднат“. Той даде пример, че има 5-6 театъра, които не могат да се оправят при тази методика и за тях се търси начин да се отделят и с временни проекти да се подпомогнат финансово, за да изкарат годината.

Младенов обяви, че е обявил конкурси за всички незаети места за директори на културни институции, включително за Националния исторически музей.

В заключение Рашко Младенов коментира, че музиканти и актьори, които са кандидат-депутати, нямат място в парламента. „Не разбирам да отиват в парламента, ще се борят за парите на киното ли, какво ще върши там един артист“, коментира Младенов, като самият призна, че е артист, но се е занимавал с управление на институция години.

Уволнените

Двете уволнени уреднички също разказаха за проблема в Квадрат 500. Повредата в климатичната система в Квадрат 500 е станала на 7 януари. Температурата в музея се понижава, а това оказва влияние върху картините. Правилното съхранение на картините изисква влажност на въздуха между 45-55% и температура между 18 и 22 градуса. Според системата за измерване на температурата по време на аварията тя е паднала до 15 градуса.

Най-тежко е състоянието на картините от фонда за чуждестранно изкуство в Зала 6.

Някои от картините вече са свалени за реставрация, а върху други е залепена специална хартия, за да се следи промяната в състоянието им.
Уредничките в музея Искра Захариева и Мария Димитрова съобщават за проблема на художника Недко Солаков.

Няколко дни по-късно двете получили известия за пенсиониране, защото уронвали престижа на Националната галерия.
„Имах идеята да помогна на музея по някакъв начин проблемът с климатичната инсталация и с опазването на творбите, да му се даде гласност и през тази гласност галерията да получи някаква подкрепа”, каза Искра Захариева пред бТВ.

Весела Радоева, ръководител на отдел „Комуникации” в Националната галерия коментира обаче: „При отказа на определен брой конвектори, постепенно спада температурата. При това положение няма как веднага да настъпят някакви разрушения и колизии с живописния слой. С климатичната инсталация проблеми е имало и през предишните години, вероятно и през следващите ще има, тъй като не е подменена отоплителната система.

Според вече пенсионираната уредничка в студените дни температурата е паднала много повече.
„ Когато аз се върнах от болнични - на 19-ти, установих, че температурата в залата беше 9 градуса. Проблемът е огромен. На риск са поставени най-ценните картини, които притежава България”, посочи обаче Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови