Министерството на културата се изплаши от театри с много зрители

Вероника Шербанова 26 септември 2013 в 18:21 10452 64

Петър Стоянович Снимка: БГНЕС, архив
Петър Стоянович Снимка: БГНЕС, архив

Министерството на културата смята да промени метода на финансиране на театрите, тъй като не може да плаща субсидиите заради увеличаването на зрителите.

В момента финансирането на театрите става в зависимост от продадените от всеки театър билети. Увеличаването на зрителите обаче натоварва бюджета на министерството. Това заяви министъра на културата Петър Стоянович.

Прилагането на системата с делегираните бюджети стимулира креативността на творческите състави и доведе до увеличаване на броя на зрителите. Това обаче натоварва бюджета. На този етап за сценични изкуства са разпределени 10 млн. лева, обясни Стоянович.

По думите му следващата седмица продължават предварителните разговори с Министерството на финансите за средствата във всяко от перата в бюджета за следващата година. Става въпрос за около 20 млн. лева, като 10 млн. ще отидат за сценичните изкуства, 4,5 млн. - за филмопроизводство, 1,5 млн. - за творчески проекти и т.н., уточни той.

Единният разходен стандарт трябва да бъде променен, тъй като системата е несъвършена. Тя е въведена, за да се увеличи пазарното съревнование, но се налага да бъде преосмислена, тъй като се утежнява бюджета, а няма гаранции, че качеството на продукта е еднакво добро в цялата страна, посочи Стоянович.

Някои от театрите намаляват цената на билетите. Така пълнят залата, но го правят и за да получат съответната субсидия от държавата, коментира министърът на културата.

През първите 100 дни от управлението на правителството се опитвахме да върнем влака на културата обратно в релсите му и сега предстоят реформи, допълни Петър Стоянович. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!